Sakarya'da 18 katlı yapıların önünün açıldığı yorumları yapılan Sakarya Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği'ne ilişin tartışmalar sürüyor.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)  Sakarya İl Başkanı Ecevit Keleş, Büyükşehir Belediyesi'nin yönetmelikte yer alan ibarelerin parsel genişliğiyle ilgili olduğunu ve kat artırımının olmayacağı yönündeki  açıklamasının gerçeği yansıtmadığını öne sürerek, " Bu yönetmenliğe göre Sakarya Caddesi, Palmiye Caddesi, Yenibosna Caddesinde 8 kat, Adnan Menderes Caddesinde 10 kat, Şeker Fabrikası önündeki Cadde de 14 kat, Atatürk Bulvarında 18 kat imar verilebilir. Burada yine gizli saklı bir plan mı var?" dedi. 

Keleş'in açıklaması şöyle:

  • "Sakarya BB, bu değişiklik Sakarya’yı kapsamıyor diyor. Sonrada ‘Uygulama, imar planlarında kat adetleri veya bina yükseklikleri belirtilmemiş parseller için geçerlidir’ diyor. Resmi Gazetede yayımlanan Yönetmelikte 4'ncü Bölümün 9'ncu Maddesinde ‘50 metre ve geniş yollara cephe arazilerde 18 kata kadar bina yapılabilir ‘ibaresi yer alıyor."
  • "Bu yönetmenliğe göre Sakarya Caddesi, Palmiye Caddesi, Yenibosna Caddesinde 8 kat, Adnan Menderes Caddesinde 10 kat, Şeker Fabrikası önündeki Cadde de 14 kat, Atatürk Bulvarında 18 kat imar verilebilir. Burada yine gizli saklı bir plan mı var, yoksa halkın aklıyla mı oynamak istiyorlar? Yatay Mimari deniliyor, peki soruyoruz Cadde 54 projesinde neden 7 kat yaptırdınız? Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu?”
  • "1999’da Sakarya’da araştırma yapan ODTÜ hocalarının raporlarının incelemelerinin yapılması ve bu işi siyasetin dışında değerlendirilmesi gerekiyor. Kat arttırılmalı mıdır? Eğer yapılacaksa nerelerde yapılmalıdır? Bunlar bilimsel veriler çerçevesinde ele alınmalıdır. Resmi Gazete’de yayımlanan İmar Değişikliği ile Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklama birbirini tutmamaktadır. Yine ben yaptım oldu zihniyeti ile karşı karşıyayız. Japonya’da da her gün deprem oluyor ama yüksek binalar var, burada niye olmasın deniliyor."
  • " Bilimden anlamayanlar, ben mühendisim derse sonuçları çok ağır olacaktır. Bu imar yönetmeliği Sakarya’yı toprağa gömer. Alacağınız yanlış bir karar, yanlış bir uygulama ile Sakarya’da 1999 depreminde şehit olan 3 Bin 891 deprem şehidinin kemiklerini sızlatacaktır. Bu şehitlerin yakınları da yakanıza yapışacaktır. Bu iş akıl tutulmasından başka bir şey değildir. Siz sözünüzü söylediniz, ben de sözümü söyledim. Bunlarla tarihe not düşüyoruz”