CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Kara Kışla Mücadele Hareketi kapsamında gıda sektörü paylaşları ile bir araya geldi. CHP Genel Merkezi’nde yapılan görüşmenin ardından basın açıklaması yapan Kılıçdaroğlu, bu alanda atacakları adımlara ilişkin şunları söyledi.

'SARAY İKTİDARI TÜMDEN AKLINI YİTİRMİŞ'

"Saray iktidarı ülkeyi hızla uçuruma sürüklüyor. Merkez Bankası Müdürü şahsım Erdoğan, son hamleleri ile TL’nin değerini hiç etmeye devam ediyor. Dolar 11 TL’nin üzerine çıktı. Bu duruma alışmayacağız. Biz saraydan artık durmasını istiyoruz. Bu saray ve şahsım iktidarı belli ki ülkeyi de halkımızı da gözden çıkarmış. İşte bu yüzden bizlere büyük bir sorumluluk düşüyor.

'GIDA ÜRÜNLERİNE PEŞ PEŞE ZAMLAR YAĞIYOR'

Türkiye’de 14 milyon asgari ücretli açlık sınırının altında yaşıyor. 7 milyon 587 bin 123 kişinin aylık geliri asgari ücretin üçte biri. Her geçen gün çocuklarımız daha büyük bir açlığa ve sefalete sürükleniyor. Kent yoksulluğun derinleştiği bir dönemde sarayın attığı her adım insan onurunu yakışmayacak bir duruma sürükleniyor. TL’nin döviz karşısında değer kaybetmesiyle birlikte artan maliyet nedeniyle en temel gıda ürünlerine peş peşe zamlar yağıyor. Saray iktidarının güdümünde hareket eden TÜİK’in verilerine baktığımızda bile durum içler acısı. Geçen seneden bu yana karnabahar yüzde 124 zamlanmış, patates yüzde 69, tavuk eti yüzde 68, domates yüzde 62 zamlanmış. Un fiyatı yüzde 122 zamlandı. Ekmek alırken bile insanlar iki kez düşünmek zorunda kalıyor. Bu ülkede bebek maması son bir yılda yüzde 114 zamlandı.

Tüm bu şartlarda gıda sektörü temsilcilerini davet ettim konuştum. Onları ve sıkıntılarını dinledim, kendi görüşmelerini paylaştım. Buradan o şahsa açık ve net sesleniyorum: Gereğini yaparsa buradan siyasi puan alacağını o da ben de biliyorum. İnanın hiç umrumda değil. Kara kış fonunu hemen kur. Vatandaşlarımıza kış aylarında destek ver.

1. Ziraat bankası kuruluş amacına uygun hareket ederek çiftçiye derhal 3 ay geri ödemesiz ve faizsiz kredi vermeli.

2. Çiftçimizin su ve elektrik borçların faizi silinmeli ve geliri oranında yapılandırılmalı. Çiftçinin kullandığı elektrikte KDV ve TRT payı gibi ek kalemler derhal kaldırılmalı.

3. Bankalarda ve Tarım Kredi Koparatiflerinde takibe düşmüş çiftçilerimizin borçlarına gelen faizler derhal silinmeli. Kredilerin geri ödemeleri 6 ay ertelenmeli.

4. Tarımsal üretimde kullanılan mazottan KDV önümüzdeki 6 ay boyunca kaldırılmalı. En son açıklanan Tarımsal girdi destekleri en az 2 karına çıkarılmalı.

5. Bu esnada tüketiciye nefes aldırabilecek için gıda ürünlerinin çoğunda kullanılan yüzde 8’lik KDV önümüzdeki 6 ay boyunca sıfırlanmalı.

6. CHP’li belediyelerimizin pek çoğu kooperatiflerle işbirliği yaparak ucuz ve kaliteli gıdaya erişim sağlayan imkanlar sunuyor. Kara kışta bunu hızla yaygınlaştıracağız. Hangi partili olursa olsun tüm belediyelerde de bu uygulamaya hayata geçirilmeli.

10 GIDA ÜRÜNÜNE ENFLASYON ZAMLARINI YANSITMAYIN

CHP lideri Kılıçdaroğlu, marketlere de seslendi ve 10 temel gıda ürününe enflasyon zamlarının yansıtılmamasını istedi. Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

“Saraydan derhal bu talimatları vermesini istiyorum. Bu milleti kaderine terk etme ve bu aşımları at. Marketlerden de sayacağım 10 gıda ürünlerine kuş boyunca oluşacak enflasyon zamlarını yansıtmayın. Mecbur kalırsanız da enflasyonun altında yansıtın. Bazı ürünlerde zarar etmeyi göze alın. İktidara geldiğimizde bu zararlarınızı tazmin edeceğiz. Zamdan mat tutmanızı istediğim 10 gıda ürünü; un, yağ, süt, bulgur, makarna, mercimek, yumurta, peynir, tuz ve her ay bir çeşit sebze. Bu ürünlere zam yapmayın. İktidara gelir gelmez bu süreçte oluşan zararlarınızı hızla telafi edeceğiz.”