Memleket Partisi Sakarya İl Başkanı Fatma Kurtuluş, Sakarya’da Fındık İhtisas Borsası kurulması için ortak girişim grubu oluşturulması çağrısında bulundu ve kentteki her kesimden destek istedi.

Kurtuluş, 2006 yılından bu yana TMO tarafından yapılan alımların yeniden FİSKOBİRLİK’in yapması gerektiğini ifade ederek, “Devlet; ürettiği fındığını dilediği zaman satabilmesi için üreticilere depo olanağı sağlayacak lisanslı
depoculuk altyapısı kurmalıdır” dedi. 

Kurtuluş'un açıklaması şöyle:

2021 yılında yaklaşık 885 bin tonla dünya fındık arzının %68 ini sağlayan bir ülke olarak üstelik de normalde ülkemizin beşte biri üretim ortalamasına sahip en önemli rakibimiz İtalya’da üretim yarı yarıya düşmüş iken fındık fiyatlarının yerlerde sürünmesi kabul edilemez.

Dünyanın en yüksek üretim miktarı ve randımanına sahip olan fındık üreticisi olup bu halde olmak iş bilmez olmanın ötesinde ülkeyi yöneten anlayışın bilinçli bir tercihidir. Halkı yerine uluslararası kartel firmaların çıkarlarını, onların buradaki taşeronu yandaşları önemseyen politikalar sayesinde Türk tarımı yok olmanın eşiğindedir.

Yandaşın milyarlarca liralık vergilerini affeden iktidar sıra vatandaşa geldiğinde, sıra fındığa geldiğinde kuruşların hesabını yapıyor. En az 35 TL olması gereken fındık fiyatını 27 TL olarak belirleyen ve sonrasında piyasa yapıcıların açık oyunlarına ses çıkarmayarak fiyatın 23 TL ye inmesini seyreden iktidarın yaptığı tekrar söylüyoruz bilinçli bir tercihtir. Zengin ülkenin fakir evlatları olarak artık uyanma GELECEĞİMİZİ GERİ ALMA vaktidir.

NE YAPILMALI?

  • Alımlar yeniden bu konuda uzmanlığı ve geçmişi olan FİSKOBİRLİK üzerinden gerçekleştirilmelidir.
  • 2006 yılından beri TMO tarafından gerçekleştirilen alımlar yeniden bu konuda geçmişi ve uzmanlığı olan FİSKOBİRLİK üzerinden yapılmalıdır.
  • Hukuki altyapısı sağlam bir Fındık İhtisas Borsası kurulmalıdır.
  • Devlet; ürettiği fındığını dilediği zaman satabilmesi için üreticilere depo olanağı sağlayacak lisanslı depoculuk altyapısı kurmalıdır.
  • Müşteri garantili talan projeleri yerine kaynaklar halk için harcanmalıdır.
  • Ülke kaynakları birkaç yandaşı dünya zenginleri listesine sokmak için betona gömüleceğine yatırıma ve yatırım altyapısına harcanmalıdır.
  • Lisanslı depoculuk önemli olmakla birlikte Stok yönetimi önceden planlanmalı ve aşırı stok yapılmasının önüne geçecek eylem planları hazırlanmalıdır.
  • Devlet; sürdürülebilir üretim için doğrudan alım miktarını yıllık üretimin üçte birinin altına, alım fiyatını da %30 kar edilecek tutarın altına düşürmemelidir.
  • Oysa bugün baktığımızda yıllara göre aşırı değişkenlikler olsa da devlet ortalama olarak üretimin %10 u civarını almaktadır. Üretici yabancı şirketlerin insafına terk edilmemelidir. Bugün ortalama 50 bin tonlarda gezen yıllık alım miktarının seksenlerin sonu doksanlı yılların başında yıllık ortalama 100bin ton olduğu unutulmamalıdır.
  • Alan bazlı desteklemeler sonlandırmalı bu kaynaklar destekleme alımlarında kullanılmalıdır.
  • Devlet sözleşmeli üretime, toplulaştırmaya öncü olmalı ve (bugün yaklaşık 14 dekar olan) işletme büyüklüğünün 30 dekar üstüne çıkarılması hedeflenmelidir.
  • Devlet ülke çapında fındık bahçelerinin gençleştirilmesi için bir plan hazırlamalı ve aktif olarak bu süreci yönetmelidir.
  • Fındık ürünlerinin çeşitlendirilmesine, tüketiminin arttırılmasına önem verilmelidir.

ÇAĞRIMIZDIR

Buradan Memleket Partisi olarak inisiyatif aldığımızı, öncelikle ilgili oda ve borsalar devamında siyasi partilerle ve yerel basınımızla görüşerek bizce fındık üretimi ve pazarlanmasında bir devrim olacak olan İHTİSAS BORSASI nın şehrimiz Sakarya’da kurulması için ortak girişim grubu oluşturulmasına katkı verilmesini amaçladığımızı tüm Sakarya halkımıza duyurmak isteriz."