Maden ve enerji şirketlerine sınırsız imtiyaz ve denetimsizlik sağlayan madde, muhalefetin baskısı sonucu torba yasadan çıkarıldı.

Meclis Genel Kurulu'nda görüşmeleri devam eden "Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin tartışmalı 6. maddesi tekliften çıkarıldı.

Söz konusu madde, madencilik faaliyeti yürüten şirketlerin ruhsat alanları dışında faaliyet yürütebilmelerine olanak sağlıyor. Ekoloji ve çevre örgütlerinin, maden ve enerji şirketlerine sınırsız imtiyaz ve denetimsizlik sağlamakla karşı çıktığı madde, muhalefetin baskısı ile tekliften çıkarıldı.

ÇEPNİ: ŞİRKETLERE SÖZ VERMİŞLER
Genel Kurul'da, söz konusu maddeye ilişkin konuşan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, torba yasayı hazırlayanların şirketlere söz verdiğini belirterek, doğaya ve insana komplike bir saldırı olduğunun altını çizdi. Çepni, şöyle konuştu: "Zaten maden sahaları bulundukları alanı tümüyle yaşanmaz hâle getirmişler, hem ormanları hem doğal yaşamı tümüyle ortadan kaldırmışlar ve siz bu yetmezmiş gibi 6'ncı maddede ruhsat sahası dışında tesis kurma hakkı getiriyorsunuz. Siz bir ev yapmışsınız fakat otoparka yer bulamamışsınız, otoparkı da bir başkasının evinin altına yapacaksınız. Bu, tam olarak bu anlama geliyor. Şimdi şöyle soralım bu düzenlemeyi yapan arkadaşlarımıza: Buna izin verme şansınız var mı? Hayır, yok. Peki, bu şirketlere hangi taahhütleri verdiniz, hangi sözleri verdiniz de böyle bir yetkiyi bu şirketlere veriyorsunuz? Bu şirketlerle nasıl bir anlaşma yaptınız? Bu şirketler nasıl bir sistem içerisinde kendilerini konumlandırmışlar da bu rant sistemi, bu hortumlama sistemi böylesine pervasızca işletilebiliyor? Dolayısıyla, 6'ncı madde tümüyle geri çekilmelidir."

ÖZTUNÇ: SİYANÜR SEVEN BİR AKP VAR
CHP Maraş Milletvekili Ali Öztunç ise Türkiye'nin her tarafına maden ruhsatı verildiğini belirterek, "Türkiye'yi delik deşik etmek isteyen bir Hükûmet maalesef şu anda memleketi yönetiyor. Bu kanun teklifinde ne var? Siyanür var, siyanür. 6'ncı madde çok açık. 6'ncı maddenin çıkarılma sebebi altın madeni işi yapanların siyanür havuzlarını daha rahat kurabilmeleri, daha geniş kurabilmeleri, saha dışına kurabilmeleri; onlara af getiriyor. Siyanür sever bir Hükûmetle karşı karşıyayız, siyanür sever bir AKP var. Bu 6. maddeyi geri çekin, yanlış yapıyorsunuz" dedi.