CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu gündemine gelecek torba yasa teklifiyle “derneklerin tüm üyelerinin kişisel verilerini mülki idareye teslim etmesi” düzenlemesine sert tepki gösterdi. Özel, “Yürütmenin başındaki kişinin, son olarak 31 Mart yerel seçimleri sürecinde kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütlerini, siyasi partileri, dernekleri ve vakıfları terör örgütü olarak nitelediği dikkate alındığında ve geçmiş pratikleri hatırlandığında, dernek üyelerinin listesinin idareye tesliminin ne kadar vahim sonuçlar doğurabileceği daha iyi anlaşılmaktadır. Bu bir fişleme teklifidir. AKP, iktidarının 18. yılında ülkeyi adeta George Orwell’in distopik 1984 romanına çevirmek istemektedir” değerlendirmesinde bulundu.

CHP’li Özel, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bugün görüşmelerine başlanacak olan torba yasa teklifinin 4 maddesiyle Dernekler Yasası’nda değişiklik yapıldığını anımsattı. Planlanan değişikliklerle, dernek üyelerinin ad, soyad, doğum tarihi ve kimlik numarası dahil kişisel verilerini mülki idareye teslim edilmesinin, “üyelerini bildirmeyen dernek yöneticilerine idari para cezası verilmesinin” öngörüldüğüne dikkat çeken Özel, torba yasa içinde yer alan bu maddelere, “Gerekçesi incelendiğinde oldukça masum olduğuna inanmamızın istendiği bu değişiklik, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen ancak daha sonra ismi kaldırılsa da uygulamada süren OHAL rejimini devam ettirecek ve kalıcı hale getirecek bir düzenlemedir” tepkisini gösterdi.

‘MUHALİFLERE GÖZDAĞI’

Düzenlemenin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve anayasada korunan “örgütlenme özgürlüğünü” ihlal ettiği gibi anayasaya da aykırı olduğunu vurgulayan Özel, şunları söyledi:

“Kişisel verilerin gizliliğini ihlal edecek olan teklifteki bu maddeler, komisyondan ve TBMM Genel Kurulu’ndan bu şekilde geçerse, vatandaşların derneklere üye olma özgürlüğü kısıtlanacaktır. Tek adam rejiminin içinde bulunduğumuz, yürütmenin başındaki kişinin ve partisinin yasama ve yargı organları üzerinde baskı kurduğu göz önüne alındığında bu düzenleme, muhalif derneklere bir gözdağı niteliğindedir. Vatandaşların bu derneklere üye olması adeta kanun eliyle caydırılmak istenmektedir.”

Özel, söz konusu düzenlemenin geçen ay TBMM’ye gelen bir başka torba teklifte de yer aldığını, ancak gelen tepkiler üzerine genel kurul aşamasında çıkarıldığını anımsatarak, şöyle konuştu: “İktidar partisi içinde de bu düzenlemeden rahatsız olan kişiler bulunuyor. Anlaşılan AKP iktidarı aşırı güvenlikçi politikalara teslim olmuştur. Yürütmenin başındaki kişinin, son olarak 31 Mart yerel seçimleri sürecinde kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütlerini, siyasi partileri, dernekleri ve vakıfları terör örgütü olarak nitelediği dikkate alındığında ve geçmiş pratikleri hatırlandığında dernek üyelerinin listesinin idareye tesliminin, ne kadar vahim sonuçlar doğurabileceği daha iyi anlaşılmaktadır. Bu bir fişleme teklifidir. AKP, iktidarının 18. yılında ülkeyi adeta George Orwell’in distopik 1984 romanına çevirmek istemekte, romandaki gibi bir ‘Büyük Birader’ yaratmayı arzulamaktadır. Özgürlükleri baskılama ve yaşam biçimlerine müdahale etme isteğinden de vazgeçmemektedir. Demokratik bir hukuk devletinde kabul edilemez bulduğumuz bu maddelerin teklif metninden çıkarılması talebimizi komisyonda ve genel kurulda dile getireceğiz.”