CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, dün açıklanan “Yeni Ekonomik Program”ın işsizlik, enflasyon, cari açık ve bütçe açığında artış öngördüğüne dikkati çekerek, “Bu rakamlarla, bu tabloyla kime, neye meydan okuyorsunuz. Bu ekonomik program, başarısızlığın itirafıdır” dedi.

Özkoç, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın dün açıkladığı ekonomik programı değerlendirdi.

Özkoç, Bakan’ın konuşma yaptığı süreçte Türk Lirası’nın binde 63 değer kaybettiğini belirterek, “Ama Bakan için bu önemli değilmiş. ‘Ben kura bakmam’ diyor. Ben bir tek yere bakarım; Saray’dır. Bir tek kişinin iki dudağının arasına bakarım, o da kayınpederimdir diyor. Samandan petrole aldığımız her kalem malın fiyatı artarken, Türk Lirasından kaçış sürerken, damat baktığı yeri açık seçik söylüyor; bir tanecik kayınpederi Tayyip Erdoğan’ın iki dudağının arası” şeklinde konuştu.

EKONOMİK ÖNGÖRÜDEKİ AÇIK BOZULMA…

Ekonomik programın “yeni” bir söz, somut bir adım içermediğini belirten Özkoç, “başarısızlık” itirafı olarak gördüğü programa ilişkin özetle şunları söyledi:

“Bu kara tabloyu kendileri yarattılar. 2020 yılı için önceki programda öngörülen büyüme yüzde 5’ti, şimdi binde 3’e çekildi. Enflasyon yüzde 8.5’tu, yeni programda 10.5. İşsizlik, önceki programda yüzde 11.8’di, şimdi 13.8. Cari açığın milli gelire oranı önceki programda yüzde -1.2’ydi, şimdi yüzde-3.5’e çıkmış. Bütçe açığının milli gelire oranı önceki programda yüzde 2.9’du, şimdi yüzde 4.9 olmuş. Damat konuşmasında “meydan okuyoruz” diyor, bu tabloyla, rakamlarla kime, neye meydan okuyorsunuz?”

“BAŞARACAĞIZ!”

AKP iktidarı, bu yönetim anlayışı değişmeden, ülkenin yoksulluktan kurtulmasının mümkün olmadığını belirten Özkoç, “Ülkemizin, ekonomimizin gerçek bir parlamenter demokrasiye ihtiyacı var. Yargının bağımsızlığına ihtiyacı var. Düşünce özgürlüğüne ihtiyacı var. Basın özgürlüğüne ihtiyacı var. Güven verecek bir iktidara ihtiyacı var. Demokrasiye ihtiyacı var. Biz bütün bunları başaracak bir ülkeyiz ancak doğru yönetilmiyoruz. Bunun için damadın ve kayınpederin, bunlarla birlikte olan yandaş iş dünyasının, yandaş basının Türkiye üzerinde kara bulut gibi kurdukları hakimiyet yok olmalıdır. Yerine; bu ucube Cumhurbaşkanlığı sisteminden Türkiye’yi kurtaracak laik demokratik parlamenter sistemi Türkiye’ye kazandıracak, itibarlı bir ülke haline getirecek, yeni bir iktidara ihtiyaç vardır. Bu iktidar için Cumhuriyet Halk Partisi ülkesine güveniyor, milletine güveniyor, yüz yıllık Cumhuriyet birikimine güveniyor. Başaracağız!”

“EĞİTİM SİSTEMİ ÇÖKTÜ”

Türkiye’de eğitim sisteminin çöktüğünü belirten Özkoç, “Çocuklarımız eğitim alamıyor. Parası olan eğitim alabiliyor. Çocuğunu özel okula gönderiyor, özel hocalar tutuyor. Bu durum, yaptığı açıklamalardan anlaşıldığı kadarıyla Milli Eğitim Bakanı’nı da hiç rahatsız etmiyor. Saray’dan da çıt çıkmıyor” diye konuştu.

Özkoç, UNESCO verilerinin, ekonomik düzeyi yüksek, eğitime yatırım yapan ülkelerin okulları açabildiğini, eğitime yatırım yapamayan Türkiye gibi ülkelerde okulların açılamadığını gösterdiğini belirterek, devlet okullarının hala dezenfektan, ateş ölçer ve yardımcı hizmetli ihtiyacının karşılanmadığına dikkati çekti.

Engin Özkoç, “Ankara’da 738 anaokulu-ilkokula 240 bin maske veriliyor. Her okulda en az 500 öğrenci var. Bu 240 bin maske, kime, kaç gün yetecek! Amerika’ya maske gönderiyoruz diyorsun. Kendi ülkene, kendi çocuklarına baksana. Geçimini sağlayamayan ailelere baksana, eğitim sistemi çökmüş, ona baksana. Hayır, ne damadının ne senin milletin tarafında gözün yok. Senin gözün; bir avuç yandaşınla birlikte daha fazla iktidarda kalabilmek” dedi.

“SUUDİ ARABİSTAN’A KARŞI ÜRETİCİNİN ARKASINDA DİK DUR”

Engin Özkoç, Suudi Arabistan’ın Türkiye’den ihracata üstü kapalı ambargo uyguladığını, mallarımızı gümrükte çürümeye terk ettiğini ve ihracatçılarımızın, üreticilerimizin zor durumda kaldığını anlattı.

Suudi prensin karıştığı Cemal Kaşıkçı cinayeti ve Türkiye’nin bu süreçteki tutumunu hatırlatan Özkoç, “Artık Türkiye itibarlı ve güçlü bir devlet pozisyonunda değildir. Sen kral öldüğünde yas tutarsın, sen 99 milyon doları alıp Sevda Tepesini peşkeş çekmeye kalkarsın, ama sıra kendi üreticini, kendi insanlarını korumaya geldiği zaman Suudi Arabistan’ın ambargosuna sessiz kalırsın. Bu sessizliğinin nedeni daha önce ses çıkartamamandandır. Peşkeş çekmendir. Senin ülkende cinayetler işlenirken sessiz kalmaktan kaynaklanmaktadır. Yapacağın bir tek şey var; kendi üreticinin arkasında dimdik dur. Sana ambargo uygulayanlara karşı başını dik tut, gereğini yap” diye konuştu.

CHP HEYETİNDEN AZERBAYCAN BÜYÜKELÇİSİ’NE DESTEK ZİYARETİ

Engin Özkoç, Artvin Milletvekili ve CHP YDK Başkanı Uğur Bayraktutan, Ankara Milletvekili Murat Emir ve Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’den oluşan bir heyetle, bugün saat 17:00'de Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim'i destek ziyaretinde bulunacaklarını açıkladı.

Özkoç, şunları söyledi:

“Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırgan tutumunu bir kez daha Büyükelçilik nezdinde kınayacağız. Bunun uluslararası hukuka aykırı bir terör olayı olduğunu bir kere daha vurgulayacağız. Yukarı Karabağ’daki Ermenistan işgali, bölgemizde zaten kanayan bir yaradır. Yıllardır süren bu işgalin artık bitirilmesi gerekmektedir. CHP olarak kalbimiz, dualarımız ve desteğimiz Azeri kardeşlerimizle beraberdir . Onlara olan desteğimizi, TBMM’de grubu bulanan siyasi partilerle yaptığımız ortak açıklamayla beyan etmiştik. Bugün de Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim'i ziyaret ederek, yanlarında olduğumuzu bir kez daha ifade edeceğiz.”

“ENİS BERBEROĞLU İÇİN YENİ BİR HAK İHLALİNE YOL AÇMAYIN”

Milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu hakkındaki Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararına da değinen Özkoç, yeni bir hak ihlaline yol açılmadan Enis Berberoğlu’nun milletvekilliğine döndürülmesi gerektiğini söyledi.

Meclis Başkanı Şentop’u, Berberoğlu’nun vekilliği düşürülmeden önce, karar okumayı gündeme almaması ve Anayasa Mahkemesi kararını beklemesi yönünde uyardıklarını hatırlatan Özkoç, şunları söyledi:

“Ama Meclis Başkanı şimdi açıklama yapıyor, ‘gerekçeli kararı, Yargıtay’ın tutumunu beklememiz gerekiyor’ diyor. Peki yasalara o kadar saygılıydınız, bekliyordunuz da daha önce Anayasa Mahkemesi’nin kararını neden beklemediniz Sayın Meclis Başkanı? Çünkü siz, yasalara uygun değil, haktan hukuktan adaletten yana değil, Sarayın size verdiği emirleri yerine getiren bir anlayışla Meclis Başkanlığını yürütüyorsunuz. Enis Berberoğlu’nu bir kere daha hak ihlaline daha uğratmayın. Gereğini yapın. Enis Berberoğlu’nun milletvekilliğini kendisine iade edin.”