CHP Grup Başkanvekili, Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, 17 Ağustos depreminin 22. yıldönümünde Sakarya'nın da Türkiye'nin de hala depreme hazır olmadığını belirterek, "Yorgun binalar duruyor, riskli yapılar duruyor. Gerçek toplanma alanı yok, doğru bir denetim yok, yeterli önlem yok...İktidar anma töreni düzenlemiş, bizi meydana çağırıyor! Biz zaten şehitlerimizi her gün anıyoruz. Siz, yeni deprem şehitlerinin olmaması için, büyük acıların, kayıpların yaşanmaması için üzerinize düşen yapın" dedi.

17 Ağustos gibi Güney'deki orman yangınlarının da Batı Karadeniz'deki sel felaketlerinin de temel gerekçesinin; tedbirsizlik ve denetimsizlik olduğunu belirten Özkoç, "Akılla, bilimle, insanımıza duyduğumuz sevgiyle biz üstesinden geleceğiz" dedi.

SİZ, YENİ ACILARIN YAŞANMAMASI İÇİN ÜZERİNİZE DÜŞENİ YAPIN!

Engin Özkoç, 17 Ağustos depreminin yıldönümü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, büyük depremde 18 bin 373 insanımızın hayatını kaybettiğini ifade ederek, tüm deprem şehitlerimize Allah'tan rahmet diledi. Türkiye'nin afet yönetimi ve deprem mücadelesinde dönüm noktası yaratacak kadar büyük bir acı yaşandığının altını çizen Özkoç, özetle şunları söyledi:

"Ne yazık ki böyle büyük bir felaketten gereken ders çıkarılmadı. Yasalar yapıldı, şuralar toplandı, kararlar alındı, ancak hepsi söylemde kaldı. 22 yıl geçti. 20 yılında tek bir parti ülkemizi yönetti. Cevap istiyoruz; şehirlerimiz, evlerimiz, insanlarımız depreme hazır mı?

Doğal bir olay olan depremin, bir kez daha afete dönüşmemesi için bugüne kadar ne yapıldı? Bölge bazlı risk haritaları çıkarıldı mı? Kamu ve özel, tüm binalarımızın deprem riski belirlendi mi? İyileştirmeleri yapıldı mı? Denetim sağlandı mı? Deprem sonrası için 'gerçek' toplanma alanları tespit edildi mi? Kastım haritada bir nokta değil, uygun genişlikte, ilk yardım malzemeleri, temel ihtiyaç malzemeleri, arama ve kurtarma ekipmanları, jenaratörün bulunduğu güvenli toplanma alanları yaratıldı mı? Deprem sonrası barınma ve acil ihtiyaçların karşılanmasına yönelik altyapı oluşturuldu mu?

Tüm cevapların ortaya konulması ve eksiklerin artık tamamlanmasını gerekiyor!

Sakarya'da deprem atlatmış, yorgun binalar hala duruyor. Hasarlı binalar, çok katlı yapılar yerinde duruyor. Gerçek anlamda toplanma alanı yok, doğru bir denetim sistemi yok, yeterli önlem yok. Şimdi 17 Ağustos için anma töreni düzenlemiş, bizi meydana çağırıyorlar!. Biz zaten şehitlerimizi her gün anıyoruz. Siz, yeni deprem şehitlerimizin olmaması için, büyük acıların, kayıpların yaşanmaması için üzerinize düşeni yapın!"

“GEREKEN POLİTİKAYI BİZ ÜRETECEK, İRADEYİ BİZ ORTAYA KOYACAĞIZ”

Engin Özkoç, 17 Ağustos gibi Güney'deki orman yangınlarının da Batı Karadeniz'deki sel felaketlerinin de temel gerekçesinin; tedbirsizlik ve denetimsizlik olduğunu belirterek, "Sorun belli, çözüm yolları belli. İhtiyaç duyulan politikayı biz üretecek, siyasi iradeyi biz ortaya koyacağız. Akılla, bilimle insanımıza duyduğumuz sevgiyle üstesinden geleceğiz" dedi.