AKP ve MHP’nin uzun süredir üzerinde çalıştığı seçim mevzuatında değişiklik öngören çalışmanın yeni yılda gündeme gelmesi bekleniyor. Şubat sonu, mart başında yasa teklifine dönüşmesi beklenen değişiklik çalışmasının çok kapsamlı olmayacağı, 10-15 maddelik daha çok teknik bir düzenleme içereceği ifade ediliyor. AKP'li  bir yetkili “Fazla beklenti olmasın. Çok hamle yok” değerlendirmesinde bulundu.

EN ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİK YÜZDE 7 BARAJ

Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre,teklifte dar-daraltılmış bölge, ittifak içi baraj uygulaması, yüzde 3 oy alan partilere hazine yardımının yeni belirlenecek baraja eşitlenmesi gibi zaman zaman gündeme gelen konularda bir değişiklik öngörülmüyor.

Teklifin en önemli maddesi yüzde 10 olan seçim barajının yüzde 7’ye düşürülmesi olacak. AKP'li kaynaklar kamuoyuna yüzde 5 olarak yansıyan seçim barajının çalışma kapsamında neden yüzde 7 olarak açıklandığı sorusuna, “Cumhurbaşkanlığı sisteminde ittifak imkanı nedeniyle baraj sıfır zaten. Cumhurbaşkanı yüzde 7 ile ilgili bir beyanda bulunduktan sonra ittifak ortağımız da onay verdi. Bunun üzerine ne söz söylenebilir” yanıtı verdi.

BARAJ MECLİS GÖRÜŞMELERİNDE 5’E İNER Mİ?

Ancak çalışmanın teklife dönüşüp Meclis’e sunulmasının ardından baraj oranıyla ilgili Meclis’te değişiklik yapılıp yapılmayacağı sorusuna AK Partililerden temkinli yanıt geldi. Meclis iradesine dikkat çeken yetkililer ikna edici söylemler, tartışmalar olursa bunun her zaman mümkün olacağına dikkat çekti.

SEÇİME GİRME YETERLİLİĞİNDE GRUP ŞARTI KALKACAK

Siyasi partilerin seçime girme yeterliliği kazanması için 81 ilin yarısından fazla kentte teşkilat kurması ve büyük kongresini yapmış olması ya da Meclis’te 20 milletvekilinden oluşan bir grup kurması şartı bulunuyor. Çalışma kapsamında “seçime girme yeterliliğinde grup kurma” şartı kaldırılacak. Buna iki gerekçe sunuluyor. Birinci gerekçeye göre partiler örgütlü yapılar. Bu nedenle de seçimde halka gidilirken ülke genelinde örgütlü olunması esas alınmalı. İkinci gerekçeye göre de Meclis’te grup olma şartı seçime katılma yeterliliğinden çıkarıldığında seçime giderken ortaya çıkan, siyasete müdahale olarak değerlendirilen milletvekillerinin parti değiştirmelerinin de önüne geçilmiş olacak. Ayrıca Meclis’teki siyasi parti gruplarının temel işlevinin gündeme öneri sunmak, konuşma sırası - süresi alma açısından işlev gördüğü ifade ediliyor. AKP'li yetkili, “Seçime girme yeterliliğinde grup kurma şartını kaldırıyoruz. Kimse bu tür atraksiyonlara girmeyecek, örgütlü olmak esas olacak” dedi.

GRUP KURMA SAYISI DEĞİŞMEYECEK

Çalışma kapsamında Meclis’te grup kurmak için gerekli olan 20 milletvekili sayısının, toplam milletvekili sayısı 450’den 600’e çıktığı için arttırılabileceği de gündeme gelmişti. Ancak bu konuda bir değişiklik de öngörülmediği öğrenildi.

GRUP KURMA ŞARTI KALKINCA TRANSFER İŞLEVSİZ OLACAK

Seçim mevzuatı kapsamında siyasi partiler arasında milletvekili geçişine de yasak getirilmesi ya da bu geçiş döneminde süre konulması gerektiği konuşuldu. Ancak yürütülen çalışmada bu kapsamda bir değişikliğin de gündeme gelmeyeceği öğrenildi. Bu kararla ilgili, “Kimin hangi partiye gideceğine yasak koymak olmaz, gidiyorsa hükmü millet versin” değerlendirmesi dikkat çekti. Ayrıca siyasi partilerin seçime girme yeterliliği elde etmede grup şartının kalkması ile olası milletvekili transferlerinin de işlevsiz kalacağına dikkat çekildi.

EN KIDEMLİ HAKİM KURALI ESNETİLECEK

Çalışmadaki önemli başlıklardan biri de il-ilçe seçim kuruları başkanlarının belirlenmesi ile ilgili olacak. Mevcut düzenlemede il-ilçe seçim kurulu başkanları kural olarak o ildeki en kıdemli hakim oluyor. AK Partili kaynaklar, bu görevi yapmak istemeyen kişiler olabildiğine dikkat çekerek bir esneklik sağlamayı düşündüklerini söyledi. Buna göre en kıdemli hakim yerine birinci sınıfa ayrılmış en kıdemli hakimler arasında bir tercih imkanı yaratılacak.

ŞUBAT SONU MECLİS’E SUNULABİLİR

AK Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre yürütülen çalışma önümüzdeki haftalarda Cumhurbaşkanı ile yeniden istişare edilecek. Ardından Cumhur İttifakı MHP ile görüşüldükten sonra diğer siyasi partilere de götürülecek. Çalışmanın şubat sonu mart ayı başında Meclis’e sunulabileceği ifade ediliyor.