Bolu Belediye Başkanı, CHP önceki dönem milletvekili Tanju Özcan, kendisinden tüp bebek konusunda yardımcı olmasını isteyen bir kadınla ilgili olarak bir TV programında yaptığı cinsiyetçi konuşmalar nedeniyle cezalandırıldı.

CHP Yüksek Disiplin Kurulu, bugün toplantısında Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın 1 yıl geçici ihraçla cezalandırılmasına karar verildiğini duyurdu.

Yüksek Disiplin Kurulu şu açıklamayı yaptı: 

"CHP Yüksek Disiplin Kurulu, 26.09.2022 tarihinde yaptığı toplantısında, Bolu İli Belediye Başkanı Tanju Özcan hakkında 1 yıl geçici çıkarma cezası verilmesine katılanların oybirliği ile kesin olarak karar vermiştir."

Arka plan

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ı 8 Eylül 2021'de uyarı istemiyle disipline sevk etmişti. 

Özcan'ın Armağan Çağlayan'ın Youtube programında tüp bebek tedavisi için kendisinden yardım isteyen bir kadınla ilgili anısını anlatırken kullandığı cinsiyetçi ifadeler tepki çekmişti.

CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, MYK toplantısı sonrasında düzenlediği basın toplantısında Bolu Belediye Başkanı Özcan hakkında aldıkları kararı şöyle açıkladı:

"Bolu Belediye Başkanının bir kadın hemşehrisi hakkında yaptığı yakışıksız açıklamayı kabul edebilmemiz mümkün değil, sindirebilmemiz de mümkün değil. Ama kendisi hatasını anlayarak kamuoyu önünde özür diledi. Bu özrü de dikkate alarak, Bolu Belediye Başkanının bir kadın hemşehrisi hakkında yaptığı yakışıksız açıklamalar nedeniyle uyarılması talebiyle, Yüksek Disiplin Kuruluna sevkine MYK'de oybirliği ile karar verdik."

Mültecilere yönelik ayrımcılık

Özcan, mültecilere yönelik ayrımcı ifadeleri ve uygulamaları dolayısıyla da insan ve mülteci hakları savunucularının tepkisini çekmişti.

Bolu'da yaşayan mültecilerin kenti terk etmesi için su faturası ve katı atık vergisi ücretlerine 10 kat zam yapılacağını açıklamış ve Özcan'ın önerisi Belediye Meclisi'nde oy çokluğuyla kabul edilmişti.

Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Özcan hakkında "görevi kötüye kullanma" ile "nefret ve ayrımcılık" suçlarından soruşturma başlatmıştı.

Ancak, partisi bu görüşleri ve uygulamaları dolayısıyla Tanju Özcan'ı eleştirmekle birlikte kendisine yönelik her hangi bir yaptırım girişiminde bulunmamıştı. 

Özcan, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından göreve geldiği ilk günlerde de mültecilere yönelik yardımların kesilmesi talimatını vermişti.