Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi 2. sınıf öğrencisi Enes Kara'nın intiharıyla ilgili yeni bilgiler ortaya çıktı. Kara'nın aile baskısı sonucu kaldığı ve intihar ettiği yerin cemaat evi olduğu anlaşıldı. Dört kişiyle birlikte kaldığı Elazığ'daki evin Nur Cemaati'ne ait olduğu öğrenildi. Savcılığın olaya ilişkin soruşturması sürerken, gözler bu kez Kara'nın "baskı görüyorum" dediği cemaat evlerine çevrildi. Eski İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, siyasilerin kendi oy çıkarları için tarikat yurtları ve cemaat evlerine ilişkin denetim mekanizmalarını engellediğini belirterek, "Türkiye bu yapılardan kurtulmalı" dedi. Bu alandaki çalışmalarıyla tanınan gazeteci Mustafa Hoş da tarikatlar ve yurtlarının Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri olduğunu kaydetti.

Eski İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, din eğitiminin köşe başlarındaki cemaatlere, tarikatlara ve hocalara bırakılmayacak kadar önemli olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Çocukların zihinsel, fiziksel ve dinsel eğitimini vermesi gereken devlettir. Türkiye'de merdiven altı olarak ifade edilen ve dini ticari anlamda kullanmaya çalışan, nesilleri körelten bu yapılar tasfiye edilmeli, etkisiz hale getirilmeli. Bu konuda devletin müfettişler aracılığıyla eğitim sistemini takip etmesi gerekir."

Osmanlı devletinin son yıllarından itibaren İngiliz istihbaratının Müslüman ülkelerde tarikat ve cemaatleri kendi amaçları doğrultusunda kullandığını ifade eden Tantan, şu görüşleri dile getirdi:

"Türkiye, Pakistan ve Afganistan olmak istemiyor. Burada siyasiler, kendi oy çıkarları için denetim mekanizmalarını engelliyorlar. Fethullah Gülen hareketi için de iyi çocuklar denildi. Türkiye, yabancı servislerin kullanım aracına dönen, ticarileşen ve siyasallaşan cemaat ve tarikat gibi yapılardan kurtulmalı."