Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Hendek'teki Büyük Coşkunlar Fabrikası'nda 3 Temmuz 2020'de meydana gelen ve 7 işçinin ölümü, 127 işçinin yaralanmasına neden olan patlamaya ilişkin davada, fabrika sahiplerine verilen cezaların yetersiz olduğunu iddia ederek, bu davanın takipçisi olacaklarını söyledi.

Erkan Baş, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) düzenlediği basın toplantısında dün sonuçlanan Hendek'teki havai fişek fabrikası patlama davasına da değindi. Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün yapılan karar duruşmasını izlediğini ifade eden Baş, şunları söyledi:

"Daha önce defalarca kez ölümlü kazalara sahne olup, ceza almadıklarından olsa gerek patronlar işçilere, yakınlarına, avukatlarına, davayı izlemeye gelenlere, yetmedi mahkeme heyetini açıkça tehdit ettiler. Bu kez adaletin gerçekleşmesi, hayatını kaybeden işçi kardeşlerimizi geriye getirmese de, bundan sonra benzer katliamların yaşanmaması için caydırıcı bir ceza verilmesini bekledik, bunun için mücadele ettik. Ve uzun bir süre sonra, dün karar açıklandı. Üzülerek ifade etmek gerekir, fabrika sahiplerine ödül gibi cezalar verildi. Bu şekilde onaylanırsa, (istinafta görülmeye devam edilecek) açıkça insanların ölümünden sorumlu olan kişiler birkaç yıl daha yatıp çıkacaklar. Duruşmalar boyunca mahkemedeki tavırları, hakaretleri basına dahi yansımış olan sanıklara bir de iyi hal indirimi uygulandığını buradan paylaşmak istiyoruz."

MAHKEME HEYETİNE VE YARGIYA SORULAR

Sanıkların neden daha fazla ceza alması gerektiğini, dava avukatlarının ve işçiler ile yakınlarını kaybeden ailelerin defalarca dile getirdiğini ve bu konuya girmeden alınan kararla ilgili sorulması gereken soruları mahkeme heyeti ve yargıyla paylaşacağını söyleyen Erkan Baş, şöyle devam etti:

"Mahkeme heyetine 'Siz daha gençsiniz, önünüz açık' diyen, açıkça tehdit eden fabrika sahibinin tehditlerinin, bu kararda etkisi olmuş mudur?

Daha patlama olur olmaz, işçilerin bedenleri enkazdan çıkmamışken, patrona 'geçmiş olsun' yemeği veren MÜSİAD'ın bu kararda etkisi var mıdır?

İşçilerin fabrikada kaçak barut üretildiği, buna göz yumulduğu iddiaları bir yerleri rahatsız etmiş ve bu rahatsız olanlar devreye girmiş mi?

Karar bu şekilde onaylandığı takdirde, bu sorular kamuoyunun vicdanında sorulmaya devam edileceğinden son derece eminiz. Biz Türkiye İşçi Partisi olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da, sonuna kadar, suçlular en ağır şekilde cezalandırılana kadar bu davanın takipçisi olacağız ve tıpkı duruşma salonunun ölünde bu iş cinayetinde abisini kaybeden Mervenur kardeşimizin söylediği gibi "İşçi canı maliyet kalemi olarak gören, insan hayatını parmak hesabı yapan bu zihniyete karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz. Biliyoruz ki bu cinayet düzenini ancak dayanışmayla, ancak mücadeleyle değiştirebiliriz ve ant olsun ki değiştireceğiz."