TİP milletvekilleri, İstanbul’da gazetecilerle bir araya geldi. Yemeğin ardından, soru-cevap şeklinde geçen buluşmada, Genel Başkan Erkan Baş, oy hedeflerinin yüzde 3 olduğunu ve Mecliste grup oluşturmak istediklerini söyledi. 

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekilleri Erkan Baş, Ahmet Şık, Sera Kadıgil ve Hatay Milletvekili Barış Atay, bugün İstanbul’da bir restoranda gazetecilerle bir araya geldi. Yenilen yemeğin ardından gazeteciler, TİP’li vekillere sorularını yöneltti. Sorulara toplu yanıtlar verildi. 

TİP Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, sandık güvenliğini çok önemsediklerini ve çok fazla insan gücüne ihtiyaç olacağını belirtirken, “Diğer siyasi partiler ve sendikalarla beraber hareket edilecek bir sandık güvenliği hareketi başlatıldı, biz de bunun içindeyiz. TİP olarak önceki seçimlerde olduğu gibi seçim güvenliği konusunda diğer siyasi partilerle hareket edecek ve tüm gücümüzle sandıkları korumak için çaba harcayacağız” dedi.

‘OY HEDEFİMİZ YÜZDE 3’

TİP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş ise üçüncü ittifak konusunda açıklamalarda bulundu. “Seçim ittifakı basın emekçilerinden en fazla yardım isteyeceğimiz konu. Çünkü ittifak konusunda oldukça yanlış bilgiler dolaşıyor var birçok kişi tarafından da seçim ittifakının nasıl olduğu bilinmiyor” diyen Baş, oy oranı hedeflerinin yüzde 3 olduğunu söyledi. Bu oy oranının doğru bir dağılımla parlamentoda bir grup oluşturmak anlamına geldiğin altını çizen Baş, “Tayyip Erdoğan’ı yenmeyi ve parlamentoda sosyalist bir blok kurmayı hedefliyoruz. Bugüne kadar parlamentoda olmayanların parlamentoda olmasını istiyoruz. Memlekette yok sayılan, ezilen kim varsa onların parlamentoda temsil edilmesi gerektiğini savunuyoruz. Ama burada odaklandığımız nokta bizim bu kişileri temsil etmemiz değil, onların kendi kendini parlamentoda temsil etmesi. İlk defa oy kullanacak seçmenler bizim açımızdan çok önem taşıyor” ifadelerini kullandı. 

Millet İttifakı’nın heyecanlandırmadığı, cesaretlendirmediği, umutlandırmadığı çok büyük bir genç kesimin olduğunu söyleyen Baş, bugüne kadar solla hiç alakası olmayan, muhafazakar ailelerin çocuklarından TİP’e bir yönelimi olduğunu, bunun nedeninin de sınıfsal ayrım olduğunu vurguladı.

‘TEMSİL EDİLMEYEN KESİMLERİ TEMSİL EDECEĞİZ’

TİP Genel Başkanı şunları söyledi:

- “Halk İttifakı, üçüncü ittifak ve onun içerisinde sosyalist bir kuvvet öne çıktıkça CHP’nin de ona göre bir Cumhurbaşkanı adayı belirleyeceğini düşünüyoruz.”

- “Önümüzdeki dönem parlamentosu bir nevi kurucu bir görev üstlenecek ve TİP, daha önce temsil edilmeyen kesimleri orada temsil edecek, hedefimiz bu. Önümüzdeki dönemin ana muhalefeti olmak istiyoruz. İttifak meselesinde sol içi bir tartışmaya girmeyeceğiz. Çağrımız şudur: Seçime girme hakkı olan bütün partiler, kendi listeleriyle bu ittifakın çatısı altında buluşmalı.” 

- “Gerginlik artırmayacağız ama korku politikalarına da teslim olmayacağız. İktidar, koltuğunu korumanın en önemli yolu olarak toplumu sindirmeyi görüyor.” 

- “Yakın dönem için temel hedeflerimizden biri gri yakalı olarak kodladığımız işçiler. Türkiye bu insanların omuzlarında yükseliyor.”

- “İktidarın solcuları en çok vurduğu yer inanç ve ahlak meselesi. Ama bizim kimseyi dini inancı sebebiyle dışlamamız veya parti üyeliğini engellememiz söz konusu olamaz. En basiti Konya örgütümüze bakalım, il binasının açılışına gittiğimde yaklaşık 50 üyemizin 20’sinin başörtülü kadınlardan oluştuğunu gördük.”

‘GİDEBİLECEKLERİNİN KANITI ORTADA’

TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık ise seçim döneminde bir sertleşmenin olacağını, HDP’nin ya da başka partilerin kapatılması gibi şeylerin gündemde olduğunu ancak Türkiye Barolar Birliği seçiminde Metin Feyzioğlu’nun kaybetmesi gibi bir örneğin de bulunduğunu hatırlatarak, “Kenetlenildiğinde tek adamların nasıl gidebildiğini çok yakın zamanda baro seçimlerinde gördük. Aynı TBB seçiminde olduğu gibi genel seçimde de birçok hilenin ve baskının olacağını düşünüyorum ama şu da bir gerçek: Evet gidecekler, gidebileceklerinin kanıtı ortada” dedi.