Netflix’in geçmiş yıllardaki büyük başarısının ardından, sektöre yeni büyük medya şirketlerinin girmesi ve rekabetin inanılmaz sertleşmesi, finansal hedeflerini tutturmakta zorlanan dijital platformları yeni arayışlara itiyor. Netflix, Disney+, Discovery+, HBO Max, Amazon Prime Video, Apple TV, Paramount+, Peacock (Comcast), Hulu gibi dev şirketlerin yer aldığı pazarda önce fiyat rekabeti başlamıştı. Piyasaya yeni giren devlerin rakiplerinden abone kapmak için düşük fiyatlı başlangıç yapmaları, Netflix'in büyüme hızını önce duraklatmış daha sonra da abone kayıplarına yol açmıştı. Önce Netflix'i yaralayan sert rekabet, piyasaya yeni giren bazı şirketlerin bekledikleri büyüme hızlarını yakalayamamalarına neden olmuştu.

Abonelik yorgunluğu zorluyor

Zorlanmanın bir diğer nedeni de subscription fatigue yani abonelik yorgunluğu denilen olgu. Özellikle Amerikan pazarında, hemen hemen tüm gazetelerin ücretli dijital abonelik sistemiyle çalışmaları, kablo TV abonelikleri, Spotify gibi müzik platformlarının ücretleri ve günlük yaşamda kullanılan bazı app’lere/ uygulamalara ödenen düzenli ücretler tüketicileri yormaya başlamıştı.

Reklam verenlerin hevesi heyecanlandırıyor

Video on demand ve streaming services de denilen bu büyük piyasadaki sert rekabet ortamı, reklamlı ama daha düşük fiyatlı abonelik sistemini gündeme getirmişti. Rekabette en fazla hırpalanan şirket olmasına rağmen, halen piyasa lideri olan Netflix’in bu sistem üzerinde çalışmalarını sürdürdüğü biliniyor. Disney+ gibi diğer büyük yayıncılar da düşük fiyatlı reklamlı alternatifüzerinde çalışıyor. Reklam verenlerin bu yeni mecraya hevesli yaklaşımı, yayıncı şirketleri cesaretlendiriyor.

Önümüzdeki yaz başlama planı

The Wall Street Journal’ın 4 Ağustos gecesi geçtiği habere göre ise sektörün gündemine ilk kez ücretsiz reklamlı yayın formülü girdi. Warner Bros.Discovery CEO’su David Zaslav, bu alternatif üzerinde çalışmaların sürdüğünü, servisin önümüzdeki yaz ABD’de başlayabileceğini söyledi. Zaslav “Bu servis bütçesi kısıtlı abonelere yönelik olacak ve ücretli premium servislere geçiş için bir başlangıç noktası rolü üstlenecek” dedi. Warner Media ile Discovery’nin birleşmesiyle oluşan Warner Bros. Discovery, çatısı altında bulunan HBO Max ve Discovery+ servislerini önümüzdeki yaz birleştirmeyi planlıyor. "Reklamlı ücretsiz servis"in de bu birleşmeyle birlikte hayata geçmesi bekleniyor.

Zararın bir kısmı birleşme kaynaklı

HBO Max ve Discovery+ dışında, çatısı altında Warner Bros. film stüdyoları, TNT, Food Network, HBO ve CNN gibi çok önemli markalar bulunan Warner Bros.Discovery bu yılın Nisan-Haziran döneminde 9.8 milyar dolarlık satış hasılatına karşın 3.4 milyar dolar zarar açıklamıştı. Şirketten yapılan açıklamada zararın bir kısmının birleşme işlemleri nedeniyle tek seferlik giderlerden kaynaklandığına dikkat çekilmişti.