Google, internet arama motorlarında kullanıcıların yönlendirildiği iddiasına TBMM nezdinde cevap verdi.

Meclis Dijital Mecralar Komisyonu'na rapor sunan şirket, Türkiye'ye özel bir algoritma kullanmadığını savundu.

Google komisyona gönderdiği 36 sayfalık raporda arama motorunun nasıl işlediğini, algoritmaların nasıl çalıştığını ve veri güvenliğine dair bilgileri anlattı.

Raporda, kullanıcılara mümkün olan en ilgili sonuçların sağlandığını belirtti.

Arama sonuçlarını siyasi amaçlarla saptırmak Google faaliyetlerine zarar vereceğini savundu.

Şirket, algoritmaların güncel olaylara ilişkin bir içeriğin doğru veya yanlış olup olmadığını belirlemediğini de ifade etti.

Dezenformasyonla mücadelede 3 kriteri göz önünde tuttuğunu belirten şirket geçen yıl 6 milyondan fazla yanıltıcı içeriğin Youtube'dan kaldırıldığı söyledi.

IPI: Google, hükümet yanlısı medyayı tercih ediyor

Ancak Uluslararası Basın Enstitüsü’nün (IPI), Mart 2021’de hazırladığı rapor tam tersini söylüyor.

Emre Kızılkaya ve Burak Ütücü’nün araştırmasına göre Google arama sayfasındaki "en çok okunan haberler" alanında görünen sonuçların yüzde 90'ından fazlası hükümete yakın üç gazeteden; Hürriyet, Milliyet ve Sabah'ın web sayfalarından.

Farklı bir algoritmaya sahip olan Google Haberler'de çıkan sonuçların yüzde 73,8'ini de hükümet yanlısı yayınlar oluşturuyor.

Raporda, "Bu rakamlar Google'ın, geniş dijital erişimlerine, güçlü sosyal medya etkileşimlerine ve hükümet yanlısı kuruluşlara kıyasla daha hızlı büyümelerine rağmen, Türkiye'den bağımsız medya kuruluşlarına önemli ölçüde daha düşük görünürlük sağladığını gösteriyor" deniyor.

Ayrıca raporda "Şirketin Türkiye'deki algoritmik tercihleri, ABD gibi diğer ülkelerdeki standartlarıyla tam bir tezat oluşturuyor" ifadesi de yer alıyor.

Dezenformasyon ve komplo teorileri

IPI'nin görüştüğü bağımsız medya yöneticileri, Google'ın "tıklama tuzağı" haberciliğini teşvik ettiğini ve daha büyük medya kuruluşlarının kural ihlallerini görmezden geldiğini düşündüklerini anlatıyor.

Raporda, 2017'den beri hapiste olan Osman Kavala'yı hedef alan makalelere atıfta bulunarak, “Google hükümet yanlısı medya kuruluşlarının sivil toplum figürlerine yönelik nefret söylemini ve dezenformasyonunu güçlendiriyor” deniyor.

Google'da yapılan George Soros aramalarının Türkiye'deki kullanıcıları komplo teorileriyle dolu hükümet yanlısı haber sitelerine yönlendirdiği de belirtiliyor.

Raporda örnek olarak Sabah'ta çıkan ve Rusya'daki hükümet karşıtı protestoların arkasında Soros’un olduğunu öne süren haber yer alıyor. "Soros'un yeni girişimlerine hazır olun" başlığıyla yayınlanan haberin bir komplo teorisi olduğu belirtilirken Hürriyet’te yayınlanan ve "Bill Gates, Soros ve Rockefeller'ın Covid-19 pandemisine neden olan virüsü yaratmakla suçlandığını" iddia eden bir başka örnek.