Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, iktidarın TBMM’ye sunduğu, gazetecilere yeni hapis cezaları getirilmesinin yolunu açan torba kanun teklifiyle ilgili açıklama yaptı.

Şirketler aleyhine haber yapan gazetecilere şöhrete zarar suçlamasıyla üç yıla kadar hapis cezası getiren teklifin yurttaşların habere erişim hakkını engelleyeceğine işaret edilen açıklamada şöyle denildi:

“Anayasal bir hak olan basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünü engellemek için iktidar tarafından sistematik olarak girişimde bulunulmaktadır. Son olarak 85 iktidar milletvekilinin ortak imzasıyla TBMM’ye torba kanun içinde bir teklif sunulmuştur. Teklife göre şirketlerin şöhretine zarar verecek haberlere üç yıl hapis cezası getirilmesi söz konusudur. Torba yasaya eklenen maddeye göre isimleri belirtilmese bile şirketlerin güvenirliği konusunda kamuoyunda tereddüde yol açacak, güveni sarsacak haberlerin yapılması sansürlenmektedir.

“Yaşanan sosyal ve ekonomik sorunlarla ilgili haberlerin serbest dolaşımı bir kez daha engellenmek istenmektedir. Seçime gidilen bir süreçte gazetecilere, ekonomi habercilerine aba altından sopa gösterilmektedir. Bu madde kabul edilirse yurttaşların habere erişiminin önüne yeni bir engel konulacaktır. Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne yeni bir darbe olan bu teklifin çekilmesi için iktidar ve muhalefet partilerine çağrı yapıyoruz.”

Teklifte ne var?

AKP Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci’nin hazırladığı ve tamamı AKP’li 85 vekilin imzasını taşıyan torba yasa teklifi 39 maddeden oluşuyor.

Teklifteki 34. madde, şirketlerin 'şöhretine' zarar verecek haberleri yapan gazetecilere üç yıl hapis cezası öngörüyor:

"Madde 34: Basın Kanununda belirtilen araçlarla ya da radyo, televizyon, video, internet, kablolu yayın veya elektronik bilgi iletişim araçları ve benzeri yayın araçlarından biri vasıtasıyla; bir şirketin itibarını kırabilecek veya şöhretine ya da servetine zarar verebilecek bir hususa kasten sebep olunamaz ya da bu yolla asılsız haber yayılamaz. İsimleri belirtilmese dahi şirketlerin güvenilirliği konusunda kamuoyunda tereddüde yol açacak veya şirketlere duyulan güveni sarsacak veya şirketlerin mali bünyelerinin olumsuz etkilenmesine neden olabilecek nitelikte asılsız haberler yukarıda belirtilen araçlarla yayılamaz.

Fıkraya aykırı davrananlar bir yıldan üç yıla kadar hapis ve bin günden ikibin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Yukarıdaki fıkrada yazılı fiil neticesinde özel veya kamusal bir zarar doğarsa verilecek ceza altıda bir oranında artırılarak hükmolunur."