Ankara‘da 10 Ekim 2015 tarihinde IŞİD tarafından gerçekleştirilen katliama ilişkin açılan ve sonrasında firari sanıklar yönünden tefrik edilen davanın dokuzuncu duruşması Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 

Duruşmaya mağdurlar ile ailelerin yanı sıra, CHP milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Mahmut Tanal, Orhan Sarıbal, Ali Şeker, HDP Milletvekilleri Ali Kenanoğlu, Filiz Kerestecioğlu, TİP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, Bağımsız İstanbul Milletvekili Ahmet Şık katıldı.

‘Adalet için geldik’ sözleri heyeti kızdırdı

Duruşmada ilk olarak Büşra Şahin tanık sıfatıyla dinlendi. Şahin, ifade verirken, sanık Erman Ekici’nin avukatının “sorulara cevap vermek zorunda değilsin” demesi üzerine tepki mağdurlardan Kemal Kılıç, “Biz buraya adalet için geldik” dedi.

Mahkeme heyeti, bu sözlerinden dolayı Kılıç’ın salondan çıkarılmasını istedi. Salondakilerin tepki göstermesi üzerine Mahkeme heyeti, önce çevik kuvvet polisini çağırdı, ardından salonu terk etti.

‘Böyle yargılama görmedik’

Verilen aranın ardından salona dönen mahkeme heyeti konuşan ailelerin dışarı çıkmasını istedi. Avukatlar, yalnızca “Adalet istiyoruz” diye bağırdığı için salondan kimsenin çıkarılamayacağını söyledi.

CHP Milletvekili Av. Sezgin Tanrıkulu, mahkeme heyetine şöyle seslendi: “Burada adil bir yargılama ortamı yaratmak sizin göreviniz. En büyük katliam davası var. Bağıran kişi adalet istedi. Bu acıları anlamanız ve bu gerginliği yaratmamanız lazım. Size dönük bir hakaret olmadı. Bu gerginliğe gerek yok. Yargılama devam etmelidir, yoksa hukuka aykırılık olur.”  HDP’li Av. Filiz Kerestecioğlu da “35 yıllık avukatım böyle bir yargılama görmedim” diye tepkisini dile getirdi.

Mahkeme ise buna karşılık duruşmayı sona erdirdi. Aileler ve avukatları kararı alkışlayarak protesto etti. Bir sonraki duruşma 19 Mart’ta görülecek.

Coşgun: Acıları yok sayamazsınız

Duruşmanın ardından bir açıklama yapan 10 Ekim Barış Derneği başkanı Av. Mehtap Sakinci Coşgun katliamın unutturulmak istendiğini söyledi. “Evladını yitirmiş bir babaya ‘çık dışarı, salonu terk et’ demek, acıları yok saymak demektir” diyen Coşgun, katilleri tanıdıklarını söyledi. Coşgun, “Biz gitmiyoruz. Duruşmaları kapatan irade açmak zorunda. Bizsiz bir yargılamanın sonuçlarını düşünmek bile istemiyoruz” dedi.