65 yaş üstü ve emekliler, bir seneye yaklaşan karantinayla birlikte gelen "akıl ve bilim dışı yasakları" protesto etmek amacıyla yarın Kadıköy İskele Meydanı'nda bir araya gelecek. 

Tüm Emekliler Sendikası, DİSK Emekli Sen ve Emekliler Dayanışma Sendikası'nın da içinde olduğu İstanbul Emekli Sendikaları Eylem Birliği Koordinasyonu çağrısıyla saat 11.30'da bir basın açıklaması yapılacak. 

Sosyal medyada bir araya gelen "65 Yaş Üstü Hak Arıyor" grubu ise yarından itibaren (19 Şubat) sat 21.00'de pencere ve balkonlara çıkarak "Bir de bizi duyun" diyecek. 

Emekliler ve 65 yaş üstü yurttaşlar, "Kısıtlama ve yasakların kaldırılması, pandemi nedeniyle sosyal devletin yapması gereken sorumlulukların yerine getirmemesi, emekli maaşlarına yapılan zamlar sonrası faturalara ve temel tüketim maddelerine gelen zamlar ve ekonomik sıkıntılarını" bu kez sokakta dile getirecekler. 

"Kayıt dışı gündelikçi olarak çalışıyorlar"

Emekliler Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Mahinur Şahbaz şunları söylüyor:

"65 yaş üstü için uygulanan yasaklar bir yıla yaklaşıyor. Başlangıçta tümden bir yasakla eve kapatılmıştık hatırlarsanız. Alt yapısı hazırlanmadan, emeklilerin ekonomik durumu, sosyal koşulları hep göz ardı edilerek bu kısıtlamalar getirildi.

"Yasakları koyarken genel kanı 65 yaş üstü insanların sağlık sorunları nedeniyle risk grubu olduğuydu. 1 yıla yaklaşıyor ve genel anlamda bir yasaklama, kapatma olmadığı için bize getirilen yasakların da bir işe yaramadığını gördük. Ama bize çok ciddi zararları oldu. Kronik hastalıklarımız arttı, hareketsiz kaldık.

"Kayıt dışı gündelikçi olarak çalışıyor bu insanların çoğu. Ucuz manav, bakkal dolaşıyorlar. 10.00-13.00 saatleri arasında toplu ulaşımı yasaklanmasıyla iyice çaresiz bırakıldılar. Bizi görün istiyoruz.

"Demokrasi ve demokratik haklarımızı kullanmak istiyoruz"

"Yarın yetkililere bizi görün, kısıtlamaları gözden geçirin diyeceğiz. Çok kırgınız. Bu uygulanan politikalar, salgın dönemi bilim kurulu açıklamaları ve tavırları, bakış açıları bizi incitti.

"İlk defa birlikte Kadıköy İskele Meydanı'nda bu sorunları dile getireceğiz. İlk yasaklardan bu yana ilk defa emekli, yaşlı insanlar, bu ülkede uzun süre çalışmış, haklarını bilen insanlar olarak demokratik hakkımızı kullanmak için bir araya geleceğiz. Üyemiz olmayan ama arayıp 'Toplu taşıma yasak nasıl geleceğim' diyen insanlar da var. Demokrasi istiyoruz, demokratik haklarımızı kullanmak istiyoruz."

"Balkonlardan beyaz bayrak sarkıtın"

"65 Yaş Üstü Hak Arıyor" sosyal medya inisiyatifi de yarından itibaren pencerelerden ses çıkarmaya çağırıyor:

"Bizler, sizin sağa sola iteklediğiniz 'saygı değer büyükleriniz' değil, bu ülkenin eşit ve reşit vatandaşlarıyız. Biz artık susmayacağız.
Değerli arkadaşlar, yaş ayrımcılığına karşı olan; genç, yaşlı, çocuk tüm duyarlı insanları bu eylemi desteklemeye çağıralım. Balkon ve pencerelerimizden beyaz bayraklar sarkıtarak eşitlik talebimizi dile getirelim."