Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan atama kararları bugünkü Resmi Gazete'de yayınlanarak yürülüğe girdi.

Buna göre 9 Kasım 2022’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'yle Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde kurulan Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığına Ali Arif Özzeybek atandı.

Twitter hesabından açıklama yapan Özzeybek, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya teşekkür etti. Özzeybek, "Başlatılan hizmet sürecini tamamlamak ve Halka hizmet Hakka hizmet şiarı ile ekip arkadaşlarımız ile en iyisini yapmaya çalışacağız. Allah yardımcımız olsun" dedi.

Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığının görevleri arasında, Cemevlerinin ve ihtiyaçlarının belirlenmesine yönelik çalışmalar yapmak, cemevlerindeki hizmetlerin etkin ve verimli yürütülmesini koordine etmek, Alevi-Bektaşilik hakkında tüm yönleriyle, sosyal ve beşeri bilimler bütünlüğü içinde bilimsel araştırmalar yapmak, yaptırmak ve bu konularda seminer, sempozyum, konferans ve benzeri ulusal ve uluslararası etkinlikler düzenlemek gibi görevler bulunuyor.

Ali Arif Özzeybek kimdir?

Mesleği diş hekimliği olan Ali Arif Özzeybek, 2011-2018 yıllarında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da danışmanlığını yaptı. 2018'de CHP'den istifa eden Özzeybek, 2021'de AKP'ye katılmıştı. Özzeybek son olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun danışmanlığı görevini yürütüyordu.

İlk adım ne olacak?

Cemevi Başkanlığı'na Özzeybek'in atanması sonrası atacağı ilk adımı da merak konusu oldu. Başkanlığın yeni binasının önümüzdeki ay Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açılması bekleniyor. Bu süreçte Başkanlığa uzman alımlarının da yapılması bekleniyor. DW Türkçe'nin edindiği bilgiye göre, cemevlerinin elektrik giderlerinin ödenmesi için resmi çalışma tamamlanacak. Alevi uzman alımları yapılması sonrası Alevilik ve Bektaşilik üzerine yayın çalışmaları başlatılacak. Hükümet kaynakları, "Başkanlık cemevlerinin güçlendirilmesi için çalışacak. Bu, Cumhuriyet tarihinde ilk ve önemli bir adım" değerlendirmesini yaptı.

"Bizim için yök hükmünde"

Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı'na dair gelişmeye Alevi örgütlerinden farklı tepkiler geldi. DW Türkçe'ye konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Aslan, Alevilerin mevcut talepleri ile mevcut sıkıntılarının çözülmesi yönünde beklentilerin açık ve net biçimde ortada olduğunu söyledi. "Eşit yurttaşlık talebi altında taleplerimiz net ve açık. Hükümetin ve devletin bizim inancımızı tarif etme ve tanımlama yerine onu tanıma talebimizi görmezlikten gelen bir anlayışla karşı karşıyayız. Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olarak kurulan bu kurum bizim nezdimizde yok hükmündedir. Kendisini tanımadığımızı, tanımayacağımızı herhangi bir iletişim içinde olmayacağımızı söylemiştik ve söylüyoruz" diye eleştirdi.

Ali Arif Özzeybek'in atanması sonrası Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı ile ilişkilerin nasıl süreceğinin sorulması üzerine de Aslan, "Kişinin şahsına dahil bir söz söylememiz doğru olmaz, inancımız gereği de olmaz dedi ve Özzeybek'in başkanlık yaptığı daire ve kendisi ile muhatap olunmayacağını bilmesi gerektiğini söyledi. "Kendisi bizimle iletişime geçtiği takdirde söyleyeceğimiz cümle tavrımız nettir. İbadethanemizi yok sayan bir anlayışın başkanlığını da tanımayız" diye konuştu. 

"Samimiyetten uzak buluyoruz"

Alevi-Bektaşi gençlerine kamp düzenleme ve dedeleri Kerbela'ya götürme süreçlerinde Özzeybek ile görüştüklerini söyleyen Mustafa Aslan, hükümetin söz konusu adımının asimilasyon politikasının bir parçası olduğunu savundu ve "Alevilik inancını yok sayan bu adımın samimiyetten uzak olduğunu kendisine de söyledik§ dedi. 

Daha önce Cumhurbaşkanı, İçişleri Bakanlığı temsilcileri ve hükümet yetkililerine çağrı yaptıklarını da tekrarlayan Aslan, Alevilerin talepleri konusunda samimi olunması halinde masaya oturmaya hazır olduklarını da kaydetti. Ancak cemevlerinin "ibadethane" olarak tanınmadan elektrik, su masrafları ile ısınma soğutma giderlerinin karşılanmasının yetersiz olacağını söyleyen Aslan, "Önce siz bizi tanıyın" diye konuştu. 

"Başkanlık olumlu bir adım"

Hüseyin Gazi Vakfı Başkanı Mehmet Ali Ayyıldız ise Cemevi Başkanlığına yönelik olumsuz eleştirilere katılmadığını söyledi. DW Türkçe'ye konuşan Ayyıldız, "Cumhuriyet tarihinde ilk kez devletin Aleviler için böyle bir adım atması ve muhataplık kurumu kurulması önemli bir adım. Olumlu bir adım, çok geçmiş kalmış da bir adım ama buna da şükür. Başlangıç için olumlu buluyorum" dedi.

Ayyıldız, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Muharrem ayında Hüseyin Gazi Cemevi'ne yaptığı ziyaret ve orucunu orada açmasının cemevlerini tanıdığı anlamına geldiği yorumunu da yaptı. "Aleviler devlet nezdinde tanınmıştır. Cemevleri de tanınmıştır. Olumlu görmeyi düşünmeyi ve bakmayı doğru buluyorum. Olumsuz tartışmalar Alevi toplumuna çok ciddi zararlar verir" değerlendirmesinde bulundu.

"Başkanlık tanınmanın ilk adımı"

Ayyıldız’a göre şimdiye kadar atılan adımların devletin cemevlerini ibadethane olarak tanımak olarak anlaşılması gerektiğini de savunarak "Resmi olarak bir tek ilanı eksiktir. Onu da yapacağına inanıyorum. Başkanlık ilk adımıdır. Bir bebeğin emeklemeden yürümesini beklemek nasıl yanlış ise bu altyapının da hazırlanmadan ilan edilmesini beklemek yanlıştır" diye destek verdiğini tekrarladı.

Başkanlığın çalışmalarını görmeden eleştirilmesinin de yanlış olduğunu savunan Mehmet Ali Ayyıldız, "Alevi toplumu devletle barışmalıdır. İnsanlar artık toplumda her yerde 'ben Aleviyim' diye haykırmalıdır. Bir sorunu varsa Başkanlığa iletmelidir" diye savunuyor. Ayyıldız, Cemevi Başkanlığı'nın imar sorunundan yol sorunlarına kadar cemevlerinin birçok sorununu çözeceğini de düşünüyor ve Başkanlığı "ihtiyacı giderecek bir kurum" olarak görüyor. 

Başkanlık hangi görevleri yapacak?

Başkanlığın faaliyete geçmesi ile dernek, belediye ve federasyona bağlı olan tüm cemevleri, Cemevi Başkanlığı koordinasyonunda toplanacak. Cemevlerinin elektrik giderleri başkanlık bütçesinden karşılırken, cemevlerine kadro verilmesi ve istenen bir personele maaş ödenmesine dair işlemler de yine kurulan Başkanlık tarafından yürütülecek. Ayrıca cemevleri, yol, imar, çevre düzenlemesi gibi fiziki ihtiyaçlar ile gençlere yönelik eğitim faaliyeti, festival, anma gibi tüm faaliyetlerinde başkanlıktan destek alabilecek.

Türkiye'de ‘İçmeden sarhoş olma’ hastalığı görüldü Türkiye'de ‘İçmeden sarhoş olma’ hastalığı görüldü