Korkmaz ailesi tarafından AYM'ye yapılan başvuruda polis H.E.'nin yeniden yargılanmasına ve başvuruculara tazminat ödenmesine karar verildi.

Eskişehir'deki Gezi Direnişi eylemleri sırasında girdiği bir sokakta polis ve esnaflar tarafından darbedilerek katledilen Ali İsmail Korkmaz'ın ailesi tarafından Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) yapılan başvuruda karar çıktı.

2013 yılında katledilen Korkmaz'ın annesi, babası ve 3 kardeşi tarafından yapılan başvuruda; "etkili ceza soruşturması yürütülmemesi, öldürülme biçimi ile ölümünün öncesi ve sonrasında yaşanan olumsuz gelişmeler sonucunda yakın akrabaların yaşadığı ıstırap nedeniyle yaşam hakkı, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı ile kötü muamele yasağının ihlal edildiği" gerekçeleri dile getirildi.

AYM, başvuruda yer alan "yaşam hakkının ihlal edildiği", "toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiği" ve "başvurucuların kötü muamele yasağının kendileri bakamından ihlal edildiğine" ilişkin iddiaları "kişi bakımından yetkisizlik" gerekçesiyle oy birliği ile "kabul edilemez" buldu. 

'EZİYET İHLALİ' KARARI

Anayasa ile güvence altına alınan "eziyet yasağının maddi ve usul boyutlarının ihlal edildiğine" oy birliği ile hükmeden mahkeme, yeniden yargılama ve tazminat kararı verdi.

Yargılanan polis memuru H.E.'nin Kayseri Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden yargılanmasına ve başvuruculara da 67 bin 500 TL tazminat ödenmesine karar verildi.