Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çinli Sinovac firmasından 50 milyon doz aşı alımı için anlaşma yapıldığını ve aralık ayı sonunda genel aşılama uygulamasına başlanacağını açıkladı. Ancak bakanlık aşı uygulamasına hazırlanırken, toplumda aşıya duyulan güven ise düşüş eğilimine girdi.

İPSOS Türkiye’nin 2-7 Aralık tarihleri arasında yaptığı “Koronavirüs Salgını ve Toplum: Genel Kamuoyu Araştırması”nın sonuçları, “aşı yaptırmam” diyenlerin oranındaki artışı ortaya koydu.

Aşı yaptırmam’ diyenlerin oranı 1.5 kat arttı

Milliyet gazetesinin İPSOS araştırmasından derlediği bilgilere göre, ekim ayı sonunda her 2 kişiden 1’i ya aşıya karşı ya da aşı yaptırma konusunda kararsızdı. Aralık ayına kadar geçen sürede aşı karşıtlarının oranı 1.5 kat arttı ve geldiğimiz son durumda her 4 kişiden 1’i “Aşı yaptırmam” diyor. “Aşı yaptırırım” diyenlerin oranı ise yüzde 43’e kadar düşmüş durumda.

Zaman içinde aşı yaptırmayı düşünenlerin oranında 8 puanlık bir düşüş oldu. Vatandaşların yüzde 43’ü aşı kullanıma hazır olduğunda yaptırmayı düşünüyor, ancak yüzde 26’lık bir kesim aşı yaptırmama eğilimi içinde. Aşıyla ilgili kafalarda soru işaretlerinin zaman içinde azalıp aşı yaptırma eğiliminin güçlenmesi gerekirken, ülkemizde tam tersi bir durum yaşanıyor. Ekim sonunda aşı yaptırmam diyenler yüzde 18 iken, aralık başında bu oran yüzde 26’ya ulaştı.

Kadınlar aşıya daha mesafeli

Araştırmada, erkeklerin kadınlara kıyasla aşı yaptırmaya daha sıcak baktığı ortaya çıktı . Erkeklerde aşı yaptırmaya sıcak bakanların oranı  yüzde 48 olurken kadınlarda ise bu oran yüzde 38’de kaldı. Aşı yaptırmak konusunda karasız olan kadınların oranı yüzde 35 iken erkeklerde bu oran yüzde 27’de kaldı.

Çin aşısına güven yüzde 11 oranında

En çok güvenilen Pfizer-BioNTech aşısında da tablo benzer, her 4 kişiden 1’i “Yaptırmam” diyor, ancak yüzde 40’lık bir güven seviyesi var.

 Çin şirketi Sinovac tarafından geliştirilen aşıya güven ise yüzde 11 oranında, bu da alternatifleri arasında en düşük güven seviyesi demek oluyor.

“Aşı yaptırmam” diyenlerin yarısı markadan bağımsız yeni bir aşı olacağı için yan etkilerinden endişe ediyor. Çin menşeili aşıya düşük güven, “Aşı yaptırmam” diyenlerin oranındaki artışı da açıklayan unsurlardan biri.