Kayyım rektör atamalarına karşı aylardır protestoların sürdüğü Boğaziçi Üniversitesi'nde öğrenciler bugün (5 Ekim) yüz yüze eğitim başlatılması talebiyle eylem yaptılar. Eyleme katılan 4 öğrenci ilerleyen saatlerde gözaltına alındı.

Gözaltılar sonrasında kampüs içerisinde yürüyüş düzenleyen öğrenciler, arkadaşlarının serbest bırakılması talebiyle Güney Kampüs kapısı önünde oturma eylemine başladı.

Oturma eylemi sonrasında öğrencilere müdahale eden polis, 7 öğrenciyi daha kampüs içinde ve dışında gözaltına aldı.

Boğaziçi Üniversitesi'nde verdiği dersler kapatılan akademisyen Feyzi Erçin, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda gözaltına alınan 11 öğrenciden üçünün Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğüne getirildiğini, diğer öğrencileri de beklediklerini söyledi.

"Gözaltıların nedeni Erdoğan'ın açıklamaları"

Boğaziçi Direnişi Twitter hesabından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın öğrencileri hedef alan açıklaması sonrası üniversitenin polisler tarafından ablukaya alındığı ve gözaltılar yaşandığı belirtildi.

Boğaziçi Dayanışması ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Erdoğan'ın ve Bahçeli'nin açıklamaları bu gözaltıların esas sebebidir! Tayyip Erdoğan, elini üniversitelerden çek" dedi.

Cumhurbaşkanı ne demi
şti?

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün 2021-2022 Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada Boğaziçi'nde kayyım rektörü protesto eden öğrencilere "terörist" diyerek hedef göstermişti:

"Bazılarının her konuda olduğu gibi yükseköğretim konusunda da yapılanları takdir etmek gibi bir derdi olmadığını üzüntüyle takip ediyoruz. Hele hele rektörünün arabasının üstüne çıkıp orada tepinen öğrencilerin olduğu bir Türkiye'yi ben kabullenemiyorum. Böyle öğrenciler bize gerekmez. Rektörünüz aracın içinde, siz önünü kesiyorsunuz ve daha sonra da aracın üzerine çıkıp tepinmeye başlıyorsunuz. Böyle bir öğrenci olamaz. Bunlar olsa olsa ancak üniversitelerin içine sızmış teröristlerdir."