Çocuk istismarı konusunda yasalar ve alınan tedbirler yeterli olmuyor. Medyaya yansıyan kadar yansımayan da pek çok çocuk istismarı vakası yaşanıyor. İstismara uğrayan çocuklar yaşamları boyunca yaşadıkları acının travmalarını üzerlerinde taşıyor.

HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü çocuk istismarı konusunun araştırılması, suç işlenene kadar gerçekleşen ihmallerin belirlenmesi, koruyucu ve önleyici tedbirlerin alınması istemiyle meclis araştırması açılmasını istedi.

Önlü gerekçesinde, “Devletin öncelikli görevi, çocukların cinsel istismara maruz kaldığı şartları ortadan kaldırmak, önleyici hizmetleri kurumsallaştırmaktır. Devlet, çocuk suça maruz kaldığında, suç̧ mağduru çocuklara içinde bulundukları duruma uygun yardım ve destek mekanizmalarını oluşturmalıdır. Ancak Urfa ili başta olmak üzere Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde ve kentinde yaşanan çocuk istismarı konusunda yasaların ve alınan tedbirlerin yetersiz olduğunu görülmektedir. Son olarak Urfa barosu tarafından hazırlan rapor bu durumu açıkça gözler önüne sermektedir” diyerek çocuk istismarı konusunda harekete geçilmesi gerektiği çağrısında bulundu.

Altınbaş Üniversitesi’nin yaptığı araştırmanın verilerini paylaşan Önlü, Türkiye’de cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçların yüzde 46’sının çocuklara karşı işlendiğini, yılda ortalama 8 bin çocuğun cinsel istismara maruz kaldığını belirtti. Önlü, İHD İstanbul Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu’nun Haziran 2018 raporuna göre ise, cinsel suçların yüzde 46’sının çocuklara karşı işlendiğini, çocuğun cinsel istismarında Türkiye’nin dünyada 3. sırada olduğunu vurguladı. “Türkiye’de çocuk istismarı ile ilgili kapsamlı ve ülkenin tamamını kapsayan araştırmalar yapılmadığı için görünen sadece istismar vakaların küçük bir kısmıdır” diyen Önlü, istismarın gerçekten önlenebilmesi için koruyucu tedbirlerin alınması, müdahaleye yönelik uygulamaların gözden geçirilmesi, denetimlerin sıklaştırılması, istismar vakalarında ceza indirimlerinin kaldırılması gerektiğini ifade etti.

Kaynak: Gazete Rüzgarlı