Cumartesi Anneleri'nin 700. hafta buluşmasında gözaltına alınan 46 kişinin hakim karşısına çıkacağı duruşma öncesi çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Gözaltına kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak amacıyla Cumartesi Anneleri'nin her cumartesi günü yaptıkları basın açıklamalarının 25 Ağustos 2018'deki 700. hafta eyleminde, polis saldırısı sonucu darbedilip gözaltına alınan 46 kişi hakkında açılan davanın 5. duruşması; bugün İstanbul Adliyesi 27’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Tutuklu bulunmayan davada 25 Mart, 12 Temmuz ve 24 Kasım 2021 ve 23 Mart 2022 tarihlerinde düzenlenen 4 duruşmada sanıkların beraat talepleri reddedilmişti. 

DURUŞMA ÖNCESİ BASIN AÇIKLAMASI ENGELLENDİ

Duruşma öncesi Çağlayan Adliyesi'nde yapılmak istenen basın açıklaması emniyetin talebi ve Kağıthane Kaymakamlığı'nın onayı ile engellendi. Adliye çevresi ve ilçe genelindeki her türlü toplanma, basın açıklaması ve gösteri yürüyüşünün bir gün süre ile "kamu güvenliği" gerekçesi ile yasaklandığı iletilirken; açıklama yapılması halinde gözaltı işlemi yapılacağı belirtildi.

GAZETECİLER ALANDAN UZAKLAŞTIRILDI

Cumartesi Anneleri'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada da "Çağlayan Adliyesi önünde çembere alındık, basın mensubu arkadaşlarımız da zorla uzaklaştırılıyor. Açıklama yapılmasını engellemek, duruşmanın görülmesini engellemek suçtur!" denildi.

ÇOK SAYIDA KİŞİ GÖZALTINDA

Adliye önündeki polis müdahalesinde SOL Parti Meclis Üyesi Alper Taş ve DİSK Basın-İş Başkanı Faruk Eren de aralarında yer aldığı çok sayıda kişi gözaltına alındı. 

Gözaltına alınanlar arasında avukatlar Meriç Eyüboğlu ve Efkan Bolaç ile birlikte Yalçın Köse, Uğur Tuncer, Murat Akbaş, Ümit Sezer, Nevroz Tosun, Burcu Bingöllü, Sercan Sinecan ve ismi öğrenilemeyen kişiler de yer alıyor.