Diyarbakır Barosu sosyal medya paylaşımı nedeniyle tehdit edildiğini ve hedef alındığını duyurdu.

Irak'ın kuzeyindeki Dohuk bölgesinde yer alan Zaho'daki bir tatil beldesinde düzenlenen saldırıda ikisi çocuk en az 9 kişi hayatını kaybettiği, 23 kişi yaralandığı olaydan sonra Diyarbakır Barosu sosyal medya hesabından suç duyurusunda bulunacağını açıklamıştı.

Baro “TSK'nın bombardımanıyla içlerinde çocukların da olduğu siviller hayatını kaybetmiştir. Roboski’de olduğu gibi söz konusu Kürtler olunca insancıl hukuk değersizleşiyor” ifadelerini kullandı ve suç duyurusunda bulunup etkin bir hukuki sürecin takipçisi olacaklarını duyurdu.

Bu açıklamanın ardından bazı internet sitelerinde Diyarbakır Barosu'nun TSK'yı hedef aldığı öne sürüldü ve “PKK'nın avukatlığı, şeytanın avukatlığı, teröristlerin avukatlığı” gibi ifadeler kullanıldı. 

Yapılan bu haberlerin ardından Diyarbakır Barosu yeni bir açıklama yaptı ve tehditlere boyun eğmeyeceklerini duyurdu.

Yerel haber merkezlerinden söz konusu haberleri teyit edip, merkezi ve yerel hükümet yetkililerinin resmî açıklamalarını da esas aldıklarını belirten Diyarbakır Barosu ikinci açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Baro geçmişte benzer durumların yaşandığı gerçeğiyle, yaşam hakkını ihlal edici bu fiile yönelik sorumlular hakkında gerekli yargısal yollarabaşvuruda bulunulacağı bilgisini ve yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı dileğini resmî Twitter hesabından kamuoyuyla paylaşmıştır.

“Söz konusu paylaşımdan sonra geçmişten aşina olduğumuz tarz ve üslupta gerek basın yoluyla gerekse sosyal medya hesapları üzerinden, Diyarbakır Barosunun kurumsal kimliğine yönelik tehdit ve hedef gösterici saldırılar başlamış ve hala devam edilmektedir.”

Van, Şanlıurfa, Bingöl, Mardin ve Şırnak Baroları da yaptıkları açıklamalarda saldırıda yaşam hakkı ihlalinin yaşandığını hatırlatarak tarafsız bir soruşturma yürütülmesi gerektiğini belirtip hukuki sürecin takipçisi olacaklarını duyurdu.