İnsan hakları savunucusu ve iş insanı Osman Kavala’nın tutuklu, Yiğit Aksakoğlu, Mücalla Yapıcı ve Tayfun Kahraman gibi 15 kişinin tutuksuz yargılandığı Gezi Davası’nın beşinci duruşması  Silivri Kampusu'ndaki İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

Davada yargılanan 16 kişi, Gezi Parkı Eylemlerini düzenleyen "tepe yönetim" oldukları iddia edilirken, Osman Kavala, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 10 Aralık 2019 tarihli “derhal serbest bırakılmalı” hükmüne rağmen henüz tahliye edilmiş değil.

24 Aralık’ta görülen duruşmada mahkeme, AİHM kararının kendilerine henüz ulaşmadığını gerekçe göstererek tahliye taleplerini reddetmiş, Adalet Bakanlığı'nın duruşmadan önceki gün, yargılamanın yapıldığı yerel mahkemeye iletilmek üzere kararı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na kararın çevirisini gönderdiği ortaya çıkmıştı.

Osman Kavala 818 gündür Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunuyor.

Ali İsmail Korkmaz'ın katili duruşmaya dahil edilmişti

Son duruşmada ayrıca mahkeme Gezi direnişi sırasında Eskişehir’de darp edilerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz'a ölümcül tekmeyi attığı gerekçesiyle 10 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılan polis Mevlüt Saldoğan'ın davaya müdahil olma talebini “zarar gördüğü” gerekçesiyle kabul etmişti.

Kültür kuruluşlarına Osman Kavala çağrısı

Öte yandan Osman Kavala için bir araya gelen bir grup dayanışmacı, sanat kurumlarına, müzelere, galerilere ve inisiyatiflere 28 Ocak Salı günü kurumlarını kapatmaya ve Silivri'ye Osman Kavala'ya destek vermeye çağırdı. 

Osman Kavala'nın iki yılı aşkın süredir tutuklu olduğuna vurgu yapılan açıklamada AİHM kararının hiçe sayıldığı ifade edilerek, mahkemenin tutukluluğa devam kararı verdiği hatırlatıldı. Açıklamada şu sözlere yer verildi:

"Hepimizin temel hakkı olan özgürlüğü savunmak ve 35 yılı aşkın süredir kültür, sanat ve sivil toplum alanında birlikte düşündüğümüz, ürettiğimiz ve dayanışma biçimleri hayal ettiğimiz Osman Kavala'nın hukuka aykırı tutukluluğuna karşı beraber durmak için tüm kültür ve sanat kurumlarını dayanışmaya çağırıyoruz.

"Bir sonraki duruşma 28 Ocak Salı günü. O gün kurumunuzu, müzenizi, galerinizi, inisiyatifinizi kapatın. Saat 10.00'da Silivri Adliyesi'nde Gezi Davası'nın 5. duruşmasında buluşalım."