AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları ve bazı çevrelerin hedef göstermesiyle sokak hayvanlarına yönelik şiddet boyut atladı. “Havrita” isimli uygulama ile yerleri tespit edilen sokak köpeklerinin, daha sonra kimliği belirsiz kişilerce katledildiği belirtildi. Uygulamaya tepkiler büyüyor.

İleri Haber'den Nüket Gelegen - Tugay Candan'ın haberi şöyle:

Dünyayı paylaştığımız sokak hayvanlarına yönelik ülkemizde koruma, bakım ve denetimin oldukça yetersiz olmasının yanında, “çözüm” olarak sunulan ve sokak canlılarını yaşam alanlarından koparan toplatmalar, barınakların durumunun iç açıcı olmaması sebebiyle hayvanlar için işkence ve ölüm anlamına geliyor.

Toplatma, bizzat AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla belediyeler tarafından yapılırken; bu talimat, sokak hayvanlarına düşmanlık besleyen bazı çevrelere de cesaret veriyor.

HAVRİTA NEDİR?

Sosyal medyada gündem olan “Havrita” isimli uygulama da bu düşmanlığa boyut atlatarak, sistematik bir hayvan katliamına zemin hazırlıyor.

havrita.com adresinden ulaşılabilen uygulamada, kullanıcılar tarafından hayvanların konumları Türkiye haritası üzerinde diğer kullanıcılarla paylaşılıyor.

Sitenin girişinde kullanıcıyı “Havrita, başıboş köpekleri veya köpekler aracılığıyla olumsuz duruma/durumlara sebep olmuş/olacak hiçbir kuruluşu/şahsı hedef göstermez veya hedef gösterilmesini teşvik etmez” uyarısı karşılıyor.

Siteye girip, harita incelendiğinde ise bazı iller yoğunlukta olmak üzere birçok noktadan hayvanlarının konumun paylaşıldığı görülüyor.

Havrita’nın oluşma fikrinin “Başıboş Köpek Sorunu Platformu” isimli topluluğun gönüllüleri tarafından ortaya atıldığı, platform tarafından da kullanıma sunulduğu belirtiliyor.

Platformun Sözcüsü Avukat Devrim Koçak, uygulamanın kullanımını şöyle açıklıyor:

“Köpek sürüsünü gördünüz. Fotoğrafını çekiyorsunuz, konumunuzu belirliyorsunuz, oraya atıyorsunuz. Saldırıya uğradıysanız, 'Şurada saldırıya uğradık.' Bir fotoğraf yüklüyorsunuz, konum... Böylece harita giren kullanıcılara nerede köpek sürüsü olduğunu, nerede saldırı olduğunu bunu emoji gibi şeylerle gösteriyor. Burada bir köpek saldırısı, burada bir köpek sürüsü var gibi..."

Ancak uygulanma haritasına bakıldığında “sürü” adı altında sokakta yan yana duran herhangi iki köpek, ya da tek başına gezen hayvanların da konumlarının paylaşıldığı görülüyor.