Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, orman yangınlarıyla ilgili sosyal medyada "Help Turkey" etiketiyle yapılan ve "suç unsuru teşkil eden" paylaşımlara ilişkin resen soruşturma başlattıklarını açıkladı.

Açıklamada, paylaşımları yapanların "korku ve panik" yaratmaya ve hükümeti "aşağılamaya çalıştıklarının tespit edildiği" belirtildi.

Orman yangınlarının çıktığı 28.07.2021 tarihinden bu yana bir kısım haber ve sosyal medya sitesi üzerinden yapılan paylaşımlarla ilgili teknik inceleme ve araştırma sonucu bazı kişi ve grupların gerçek veya bot hesaplar üzerinden organize bir şekilde halk arasında endişe, korku ve panik yaratmaya, Türkiye Cumhuriyeti devleti ve hükümetini aşağılamaya çalıştıkları saptanmıştır."

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı

Orman yangınlarının kontrol altına alınamaması sonucu sosyal medyada bu etiketle yapılan paylaşımlarla, başka ülkelere yangın söndürme hava aracı ve ekipman yollamaları için yardım çağrısı yapılmıştı.

Siyasetçiler ve sanatçıların da aralarında olduğu çok sayıda kullanıcı kampanyaya destek vermişti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun "Bu etiketin Türkiye'yi aciz gösterdiği" yorumunu yapmıştı. Bu etikete tepki olarak #StrongTürkiye (Güçlü Türkiye) etiketiyle başka bir kampanya başlatılmıştı.

Özkoç: Cadı Avı

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, #HelpTurkey etiketiyle yapılan paylaşımlar hakkında başlatılan soruşturmayı "cadı avı" olarak yorumladı.