TRT'ye yönelik atamalar ve yönetim yapısına ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Görev süresi sona eren TRT Genel Müdürü İbrahim Eren'in yerine Mehmet Zahid Sobacı atandı. Yeni Yönetim Kurulu Başkanı ise Ahmet Albayrak oldu. Yeni Yönetim Kurulu'na Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in oğlu Doç. Dr. Oğuzhan Bilgin ile Sabah yazarı Hilal Kaplan da girdi.

İbrahim Eren‘in hem Genel Müdür hem de Yönetim Kurulu Başkanı koltuğunda oturduğu TRT’de yönetim değişikliğine gidildi. Yeni Genel Müdür Mehmet Zahid Sobacı, yeni Yönetim Kurulu Başkanı ise Ahmet Albayrak oldu.

Yönetim Kurulu üyelerinden Mustafa Akış, Osman Urgun ve Erkan Durdu, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle görevlerinden alındı. Yeni Yönetim Kurulu’na Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in oğlu Doç. Dr. Oğuzhan Bilgin ile Sabah yazarı Hilal Kaplan da girdi.

ÜYE SAYISI DOKUZA ÇIKARILDI

Yeni düzenlemeyle, önceki yönetmelikte “Genel Müdür, Yönetim Kurulunun başkanıdır” ibaresiyle aynı isim tarafından yürütüleceği belirtilen TRT Yönetim Kurulu Başkanlığı ve TRT Genel Müdürlüğü fonksiyonları ayrıldı. Böylece Yönetim Kurulu Başkanlığı ‘karar organı’, Genel Müdürlük ise ‘icra organı’ olarak faaliyet yürütecek. Yapılan değişiklikle TRT Yönetim Kurulu üye sayısı 7'den 9'a çıkarıldı.

YENİ YÖNETİM KURULU

Mükerrer sayıda yer alan kararla TRT Yönetim Kurulu üyelerinin ataması da yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan TRT’nin yeni Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu:

  • Prof. Dr. Ahmet Albayrak (YK Başkanı) Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi
  • Prof. Dr. Mehmet Zahid Sobacı (Genel Müdür-YK Üyesi) Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı
  • Doç. Dr. Oğuz Göksu (YK Üyesi) Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Özel Kalem Müdürlüğü personeli
  • Atakan Yılmaz (YK Üyesi)
  • Mücahid Eker (YK Üyesi) İletişim Başkanlığı Medya Koordinatörü
  • Doç. Dr. Oğuzhan Bilgin (YK Üyesi) Siyaset bilimci-sosyolog, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in oğlu
  • Hilal Kaplan Öğüt (YK Üyesi) Sabah ve Daily Sabah yazarı
  • Meryem İlayda Atlas Çetin (YK Üyesi) Daily Sabah Yayın Koordinatörü, SETA araştırmacısı
  • Doç. Dr. Veysel Kurt (YK Üyesi) İstanbul Medeniyet Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi, SETA araştırmacısı

EREN'DEN VEDA MESAJI

TRT'deki görev süresi sona eren İbrahim Eren, sosyal medya hesabından yayınladığı mesajda, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a 'şükranlarını' sundu. TRT'nin son 8 yılında genel müdür yardımcısı ve genel müdür olarak görev aldığını belirten Eren "Yaptıklarımızı destekleyenler de oldu eleştirenler de. Destekleyenler, yapılan işlerin arkasındaki çabayı takdir edenler, heyecanımızı paylaşanlar sayesinde motive olduk, tazelendik. Farklı görüşlerini iletenler sayesinde de eksiklerimizi gidermeye gayret ettik ve hep daha iyisi için çalıştık. Bizi destekleyenlere de eleştirenlere de teşekkür ediyorum" dedi.

SETA KÖKENLİ İSİM DE YÖNETİMDE

TRT Genel Müdürlüğü'ne atanan Prof. Dr. Mehmet Zahid Sobacı, 2015-2018 yılları arasında SETA'da iç siyaset alanında çalışmalar yürüttü. 2018-2021 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkan Yardımcılığı görevinde bulan Sobacı, 2019-2021 yılları arasında Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de yürüttü.

CHP'DEN İLK TEPKİ: HARAM OLSUN

Yeni atamalara tepki gösteren CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Erdoğan, Hilal Kaplan’ı TRT yönetim kurulu üyeliğine atadı. Asgari ücretle hayatta kalmaya çalışan insanların faturasına yansıyan TRT payından Hilal Kaplan’ın maaşı ödenecek öyle mi? Haram olsun!" ifadelerini kullandı.

Hilal Kaplan'ın TRT'nin yönetim kuruluna üye olması sosyal medyada gündem olurken, yapılan yorumlar sonrası "Ahmet Albayrak ve "Hilal Kaplan" hashtagleri Twitter'da kısa sürede TT oldu.