Polis tarafından önü kesilen bir hukukçu 'Kendi ülkemin başkentine yürüyeceğim ya, neden geçemiyorum?' diye isyan ederken, yürüyüşleri engellenen baro başkanları oturma eylemine başladı.

‘Savunma Yürüyor’ sloganıyla Ankara’ya yürüyen baroların önü kentin girişinde polis tarafından "kamu düzeni bozulduğu" gerekçe gösterilerek kesildi. Polis baro başkanlarına müdahalede bulunarak tekme attı, bazı baro başkanlarının da gözlükleri kırıldı. 

Baroların yapısı ve seçim sisteminde yapılmak istenilen düzenlemeye karşı 53 baronun Türkiye'nin dört bir yanından Ankara’ya doğru yola çıktıkları "Savunma Yürüyüşü" 4’üncü gününde. Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan ile baro üyesi yüzlerce avukat, diğer kentlerden gelecek baro başkanları ve üyelerini cübbeleriyle Eskişehir yolu girişinde beklemeye başladı. İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan da yürüyüşe destek verdi.

Baro üyelerinin ellerinde "Baro yoksa adalet yok”, “Savunmadan elini çek”, “Bağımsız yargı”, “Savunma yürüyor “, “Savunmaya özgürlük” ve “Baroma dokunma" dövizleri yer aldı.

Polis yoğunluğunun olduğu Eskişehir yolunda baroların karşılama noktasına ulaşması ile birlikte açıklama yapılması beklenirken, diğer baro başkanları ve üyelerinin önü karşılama noktasına kısa bir mesafe kala polisler tarafından kesildi. Polis amirleri "kamu düzeni bozulduğu" gerekçesiyle yürüyüşe izin verilmeyeceğini belirtti.  

BAROLARIN ENGELLENDİĞİ YERE GİTMEYE ÇALIŞAN ANKARA BAROSU’NUN DA YOLU KESİLDİ

Bu engelleme üzerine Eskişehir yolu girişinde bekleyen Ankara Barosu yönetimi ve üyesi avukatlar, baro başkanlarının durdurulduğu noktaya doğru yürümeye başladı. Fakat onların da önü polislerce kesildi. İki grubun buluşması engellenirken, bu engelleme girişimi nedeniyle baro başkanları ile polis amirleri arasındaki görüşmeler devam ediyor.

Barolar, yürüyüşe izin verilmesi halinde önce Anıtkabir'i ziyaret edip, ardından yürüyüşle Meclis’e giderek temaslarda bulunacak. Ankara’ya doğru yapılan yürüyüşte 55 baro başkanı yer alırken, 5 baro başkanının da Anıtkabir’de yürüyüşe dahil olacağı öğrenildi.

'KENDİ ÜLKEMİN BAŞKENTİNE NEDEN YÜRÜYEMİYORUM'

Görüntülerde, polis tarafından önü kesilen bir hukukçunun ilk başta 'Yapmayın, ayıptır' sözlerine rağmen engellenmeye devam etmesi geçişine izin verilmemesi üzerine "Kendi ülkemin başkentine yürüyeceğim ya, nereye geçemiyorum?" diye isyan ettiği görüldü.

HALK TV MUHABİRİ: POLİS BARO BAŞKANLARINA TEKME ATTI, 'VURMAYIN' DİYE BAĞIRIYORLARDI

Halk TV’nin aktardığı bilgide ise fiziksel mesafeyi bahane gösteren polis, baro başkanlarının yürüyüşüne engel olmak istedi. Baro başkanlarının 1,5 metre mesafeyi koruyarak yürüyeceklerini ifade etmesi üzerine arbede yaşandı. Polisin kalkanla hukukçulara müdahale ettiği belirtilirken, Halk TV muhabiri Erdinç Yılmaz'ın alandan verdiği bilgiye göre baro başkanlarına polis tekme attı. Yılmaz, "Baro başkanları 'Vurmayın, alttan vurmayın' diye bağırıyordu" dedi. Halk TV muhabiri ayrıca Gaziantep Barosu Başkanının kafasına da kaskla vurulduğunu ve darp izi olduğunu bildirdi.

İLHAN CİHANER: TEKMELERLE SALDIRDILAR, BİRKAÇ ARKADAŞIMIZIN GÖZLÜĞÜ KIRILDI

Yürüyüşte yer alan hukukçulardan eski Milletvekili ve CHP PM üyesi İlhan Cihaner de Halk TV'ye yaptığı açıklamada tekmelerle alttan saldırdıklarını belirterek "Birkaç arkadaşımızın gözlüğü kırıldı" dedi. 

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan bilgide ise Aksaray Baro Başkanı Evren Dinçer, Trabzon Baro Başkanı Sibel Suiçmez ile birlikte 2 baro başkanı ise tüm müdahalelere rağmen barikatı aşarak, Ankara Barosu avukatlarının yanına geçmeyi başardı.

EZİLME TEHLİKESİ

Trabzon Barosu Başkanı Sibel Suiçmez, ezilme tehlikesiyle karşı karşıya kaldıklarını belirtti.

AMERİKA’NIN SESİ MUHABİRİNE ENGELLEME

Öte yandan baroların yürüyüşünün engellenmesi haberini takip eden Amerika’nın Sesi muhabiri Yıldız Yazıcıoğlu da polis tarafından basın kartı sorularak engellenmeye çalışıldı.

Yazıcıoğlu sarı basın kartını göstererek “Ben basın mensubuyum. Bunlar e-devlette kullanımda hala, sarılar da hala geçerli” dedi.

OTURMA EYLEMİNE BAŞLADILAR
Geçişlerine izin verilmediği için baro başkanları oturma eylemine başladı. Ankara Barosu yönetim kurulu ve çok sayıda avukat da, baro başkanlarına destek vermek için oturma eylemine geçti.

Öte yandan, baroların Ankara'ya girişleri engellendiği sırada TBB Başkanı Metin Feyzioğlu ve beraberindeki bazı baro başkanları Anıtkabir'i ziyaret etti. Sosyal medya hesabından ziyareti duyuran Feyzioglu, “Afyon, Ardahan, Iğdır, Ağrı, Konya, Elazığ, Sivas, Gümüşhane – Bayburt, Çorum, Yozgat, Kütahya, Edirne, Samsun, Erzurum, Kahramanmaraş baro başkanlarımızla Atamızın manevi huzurundayız” diye yazdı.