Resmi Gazete’de 29 Aralık 2020’de yayımlanan ve 1 Ocak’ta da yürürlüğe giren “Gözlem ve Sınıflandırma Merkezleri ile Hükümlülerin Değerlendirilmesine Dair Yönetmelil” nedeniyle çok sayıda kişinin tahliyesi engelleniyor. Yönetmeliğe tepkiler sürerken Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Danıştay’a başvurdu.

ÖHD Eş Genel Başkanı Bünyamin Şeker tarafından yapılan başvuruda, Anayasa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve uluslararası sözleşmelere aykırı olması nedeniyle yönetmeliğin durdurulması ve iptali talep edildi.

‘Hukuki yollar da tıkandı’

Anayasa’nın 2’nci maddesinde “hukuk devleti” ilkesi devletin temel niteliği olarak düzenlendiğinin hatırlatıldığı başvuru dilekçesinde, yönetmelikle tutukluların haklarının ihlal edildiği ve özgürlüklerinin yeniden kısıtlandığı belirtilerek, “Yönetmeliğin uygulanmaya başlanmasıyla birlikte kanuni bir yargılama olmaksızın yetki gaspı ile idare ve gözlem kurulu, mahkemelerin yerine geçerek verdiği kararlarla hükümlülerin yeniden cezalandırılmasının önü açılmış ve bu uygulamalara karşı da ne yazık ki gidilebilecek hukuki yollar da etkisiz hale getirilmektedir. Bu haliyle Anayasanın 2’nci maddesinin yanı sıra yine Anayasanın 36’ncı maddesinde düzenlenen hak arama hürriyeti hakkı da ihlal edilmektedir” denildi.