AKP hükümeti bilim insanları, uzmanların uyarıları ve yüz bini aşkın yurttaşın itiraz dilekçerine rağmen Kanal İstanbul'un ÇED raporunu onayladı.

AKP'nin 'çılgın projesi' ile ilgili açıklamayı Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yaptı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kanal İstanbul ÇED Raporu'nu bugün itibarıyla onayladıklarını söyledi.

Projeyle ilgili “ÇED Olumlu” kararı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sitesinde askıya çıktı.

İBB BAŞKANI İMAMOĞLU İTİRAZ EDECEKTİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da saat 14.30’da Beşiktaş’ta bulunan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde Çevre Düzeni Planı’na itiraz etmesi bekleniyor. Çevre Bakanlığı'nın ÇED raporunu onaylama kararının, İBB Başkanı İmamoğlu’nun bu başvurusundan kısa bir süre önce gerçekleşmesi dikkat çekti.

YÜZ BİNİ AŞKIN İTİRAZ DİLEKÇESİ 15 GÜNDE DEĞERLENDİRİLDİ Mİ?

Bakanlığın itirazın sona erdiği 2 Ocak tarihi itibariyle 100 bini aşkın itiraz dilekçesini 15 gün gibi kısa bir süreden asıl değerlendirdiği ise bir muamma. On binlerce yurttaşın itirazlarının incelemeye alınıp alınmadığı ise ayrıca bir soru işareti.

Bakanlığın sitesinde kararla ilgili şu ifadelere yer verildi:

İstanbul ili Küçükçekmece, Avcılar, Arnavutköy, Başakşehir ilcesi İstanbul Avrupa yakası mevkiindeki T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Kanal İstanbul (Kıyı Yapıları [Yat Limanları, Konteyner Limanları ve Lojistik Merkezler], Denizden Alan Kazanımı, Dip Taraması, Beton Santralleri Dâhil) projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Proje ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliğinin 14. maddesi gereğince Komisyon çalışmaları ve halkın görüşleri dikkate alınarak Bakanlığımızca “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” kararı verilmiş olup…”.

AKP'NİN 'ÇILGIN PROJESİ': KANAL İSTANBUL

Uzunluğu 45 kilometre olacak Kanal İstanbul projesinin 75 milyar lira maaliyeti olacak.

Proje kapsamında 7 kara yolu köprüsü, biri köprü diğeri yer altı geçişi olmak üzere toplam 2 demir yolu geçişi, 2 metro geçişi yapılması öngörülüyor.

Kanal İstanbul'dan kara yolu ve demir yoluyla oluşturulacak güzergahlar ise D-020 kara yolu geçişi, Kuzey Marmara Otoyolu (KMO), TCDD hızlı tren hattı geçişleri, Sazlıbosna kara yolu geçişi, KMO kesim-7 geçişi, TCDD Halkalı-Kapıkule konvansiyonel demir yolu hattı, Mahmutbey-Esenyurt metrosu, TEM otoyolu geçişi, Yenikapı-Sefaköy-Beylikdüzü metrosu, D-100 kara yolu geçişi olarak planlanmıştı.