Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği, pandemide hiçbir koruyucu, önleyici ve tazmin önlem alınmaksızın genelevlerin belirsiz süreyle kapatılması ardından seks işçilerinin en temel insan haklarından bile yararlanamadığı kaydetti. Dernek, hak ihlallerinin ortadan kaldırılması için İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere yetkililere çağrı yaptı.

Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği, Covid-19 sonrası genelevlerde yaşanan sorunları kamuoyuyla paylaştı.

Genelevde çalışan kadınlar için hiçbir koruyucu, önleyici tazmin edici önlem alınmadan genelevlerin 16 Mart tarihinden itibaren belirsiz bir süre ile kapatıldığı kaydedilen açıklamada, bir çok sorunla karşı karşıya kalan ve geçim kaynaklarını kaybeden seks işçileri tarafından sayısız başvuru alındığı belirtildi.

'COVİD-19 RİSKİNE RAĞMEN ÇALIŞMAK ZORUNDA KALDILAR'
Derneğe yapılan başvuruların değerlendirildiği açıklamada, devlet desteğinden büyük bir kısmının yararlanamadığı, genelevde çalışan seks işçilerinin genelevlerin kapanmasından kaynaklı barınma, kayıtsız alana yönelme gibi sorunlarla karşılaştığı, kayıtsız alanda çalışan ya da çalışmak zorunda olanların ise büyük bir kısmının yaşamlarını idame ettirebilmek için Covid-19 riskine rağmen çalışmak zorunda kaldığı ve hiçbir sosyal destekten faydalanamadığının gözlemlendiği aktarıldı.

Hayatını idame ettirmek için çalışmak zorunda kalan seks işçilerinin ayrımcılık, hak ihlalleri, insan onuruna yakışmayan uygulamalara maruz kalmasının onaylandığı için pandemide de görmezden gelineceğinin kesin olduğu vurgulanan açıklamada, "Diğer ülkelerin uygulamalarına baktığımızda ise alınan önlemler doğrultusunda genelevlerin açılmaya başlandığını ve seks işçilerinin alınan önlemlerle çalışmaya devam ettiğini görebiliyoruz" denildi.

'EN TEMEL İNSAN HAKLARINDAN YARARLANAMIYORLAR'
Türkiye'de ise kayıtlı alanda çalışan seks işçilerinin, genelevlerin kapatılmasından sonra ne yapacakları ve salgın riski tamamıyla ortadan kalkana kadar yaşamlarını nasıl idame ettireceklerinin belirsiz olduğu dile getirilen açıklamada, "Medyada görünür olmayan öznelere, kamu otoritelerince de herhangi bir düzenleme getirilmemekte, genelevlerin ne zaman açılacağı konusu belirsizliğini korumaya devam etmektedir. Çalışanlar pandemiye ilişkin düzenlemenin olmamasından kaynaklı pek çok sorunla karşılaşmakta, birçoğunun en temel insan haklarından örneğin barınma hakkına erişim hakkından yararlanamadığı gözlemlenmektedir. Bu kadınların şu an ne koşulda hayatlarını devam ettirdikleri belirsizliğini korumaya devam etmektedir. Kadına yönelik şiddetin her geçen gün arttığı, şiddetin şekillerinin de pandemi ile ilişkili olarak farklılaştığını görmezden gelmemiz, yok saymamız söz konusu olamaz" ifadeleri yer aldı.

Açıklama, şöyle devam etti: "Tüm dünyada pandemi devam ederken, genelevlerin ne zaman açılacağına dair bir bilgi bulunmamakla, öznelerin sürüklendiği kayıtsız alanlarda yaşayabilecekleri her türlü hak ihlalinin önü açılmaktadır. Diğer yandan kayıtsız alanda çalışan seks işçilerinin kolluk kuvvetlerinin hukuka aykırı idari faaliyetlerinden kaynaklı mağduriyetleri devam etmektedir. Evleri mühürlenmekte, Kabahatler Kanunu'na göre keyfi idari para cezalarına maruz kaldıkları gözlemlenmektedir.

'PANDEMİDE HERKES İÇİN EŞİT VE ADİL OLAN ÖNLEM TALEBİNDE ISRAR EDİYORUZ'
"Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği olarak, tüm bu hak ihlallerinin ortadan kaldırılması için İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere yetkililerle genelevlerin çalışma şartlarını, alınacak önlemlere ilişkin kuralları belirleyebileceğimizi tüm kamuoyuyla paylaşıyoruz. Pandemide herkes için eşit ve adil olan önlem talebinde ısrar ediyoruz