Mahkeme, Tarihi Bartın Meslek Lisesi yıkıldıktan sonra yapının korunması yönünde karar verdi. 

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Bartın ili Merkez İlçesi, Kemerköprü Mahallesi, 846 ada, 3 parsel sayılı taşınmaz üzerinde yer alan ve Bartın Meslek Lisesi olarak kullanılan yapının tescil edilerek koruma altına alınması için Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'na başvurmuştu.

Mimarlar Odası, "'Yapı yıkıldı, yargı korunmalıdır' dedi. Geç gelen adalet adalet değildir. Yapının yeniden yapılması için mücadele edeceğiz" dedi. 

Mimarlar Odası'nın başvurusundan sonra Kurul, tescil talebini reddetmişti. Mimarlar Odası Ankara Şubesi de kurul kararını yargıya taşımıştı. Açılan davada bilirkişi raporu yapının kültür varlığı olarak korunması için rapor hazırladı. Zonguldak İdare Mahkemesi oy birliği ile yıkılan yapının tescilli kültür varlığı olarak korunması kararını verdi.

1886'da Frengi Hastanesi olarak yapılmıştı

Konu ile ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan şunları şöyledi:

"Yargı kültürel varlıkların korunmasında bir kez daha bizim haklılığımıza karar verdi. 1886 yılında dönemin Kastamonu Valisi olan Abdurrahman Nurettin Paşa tarafından "Frengi Hastanesi" olarak yapılan, uzun süre bu amaçla kullanılan,1920'li yıllarda memleket hastanesine dönüştürülen, günümüzde ise Bartın Meslek Lisesi olarak kullanılan yapı yargı süreci devam ederken, bir gecede yıkıldı. Yıkılan yapının korunması kararı, haklılığımızı ortaya koydu ancak, adalet arayışımızda geç gelen bu karar, bir değerin yok edilmesi ile sonuçlandı. Şimdi bu tarihi yapının yeniden inşası için mücadele edeceğiz."

Candan şöyle devam etti:

"Mahkemenin yapının, 19.yüzyılın sonunda yapılan ve inşa edildiği dönemin kültürel ve sanatsal değerini içerisinde barındırdığı için ayrıca mimari, tarihi, estetik mahalli, arkeolojik değerler kapsamı içinde kendine has özellik gösterdiği için korunmasına karar vermiş olması geç de olsa kamu yararı adına sevindiricidir."