75 yaşında hayata gözlerini yuman sosyalist aydın ve mücadele insanı Metin Çulhaoğlu, Ankara’da son yolculuğuna uğurlandı.

16 Ağustos’ta yaşamını yitiren Türkiye İşçi Partisi (TİP) Merkez Komite Üyesi Metin Çulhaoğlu için İnşaat Mühendisleri Odası’nda düzenlenen törene ailesi ve parti üyelerinin yanı sıra, çok sayıda sosyalist parti ile demokratik kitle örgünün temsilcisi, meslek odalarının yöneticisi ve dostları katıldı.

Saygı duruşuyla başlayan törende Çulhaoğlu’nun yaşamının ve mücadelesinin anlatıldığı videolar gösterildi. Törende Çulhaoğlu’nun anısı uzun süre alkışlanırken, sosyalist marşlar da söylendi. Saygı duruşu, sosyalist enternasyonal marşıyla gerçekleştirildi.

Türkçe sosyalist-Marksist düşünce dünyasına önemli katkılar yapan Çulhaoğlu’nu anlatan TİP MYK Üyesi Can Soyer, TİP Gençlik Sekreteri Arzum Yalçın ve Çulhaoğlu’nun oğlu Sinan Çulhaoğlu, onun her kesim tarafından saygıyla anılan bir isim olmasına dikkat çekti.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş ise “Örgütsüz, partisiz Metin Çulhaoğlu tarifi yoktur ama herkesin görüşlerine değer verdiği fikirlerini merak ettiği isim Türkiye’de çok azdır” dedi. “Bizim için emsalsiz kelimesinin karşılığı Metin Çulhaoğlu’dur. Büyük bir boşluk doğdu ölümüyle” ifadelerini kullanan Baş, Metin Çulhaoğlu’nun öğrencileri olmaktan gurur duyduklarını söyledi.

Erkan Baş’ın konuşmasını tamamlamasının ardından SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi Önder İşleyen, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan, Emekçi Hareket Partisi (EHP) Genel Başkanı Özge Akman, Halkevleri Genel Başkanı Nebiye Merttürk, Emek Partisi (EMEP) adına Fevzi Ayber, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Cavit Uğur, Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın, Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Dönem Sözcüsü Perihan Koca, Devrimci 78’liler adına Ahmet Telli, Yordam Kitap Genel Yayın Yönetmeni Hayri Erdoğan ve Metin Çulhaoğlu’nun 40 yıllık yoldaşı Bülent Ufuk Ateş konuşmalar gerçekleştirdi.

Ankara İnşaat Mühendisleri Odası’ndaki tören, konuşmacıların sözlerini tamamlamalarının ardından son buldu. Çulhaoğlu’nun cenazesi, defnedilmek üzere Karşıyaka Mezarlığı’na götürüldü.

METİN ÇULHAOĞLU HAKKINDA

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Ekonomi-İstatistik Bölümü mezunu olan Metin Çulhaoğlu, 1975-1978 yılları arasında haftalık Yürüyüş dergisinde sırasıyla yazar, yazı işleri müdürü ve başyazar olarak görev yaptı.

1979 yılında yayımlanmaya başlayan Sosyalist İktidar dergisinin genel yayın yönetmenliğini üstlendi.

BirGün gazetesi, Gelenek dergisi ve soL Haber Portalı’nda yazıları yayımlandı. Çulhaoğlu, son olarak İleri Haber Portalı'nda yazılar yazıyordu.

Sosyalist Türkiye Partisi'nin kuruluşunda yer alan Çulhaoğlu, 1993 yılında partiden ayrıldı. Birleşik Sosyalist Parti kuruluşunda yer alan, Özgürlük ve Dayanışma Partisi'nin (ÖDP) kuruluşunda çalışmalar yürüten Çulhaoğlu, daha sonra Türkiye Komünist Partisi'ne katıldı.

Halkın Türkiye Komünist Partisi'nin kuruluşunda yer alan Çulhaoğlu, Türkiye İşçi Partisi'nde Merkez Komistesi Üyesi ve Parti Meclisi Üyesi görevlerinde bulundu.