Direnişler Meclisi, ölüm orucundaki avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın durumuna dikkat çekmek amacıyla Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde açıklama yaptı. 

Mezopotamya Ajansı’nın (MA) haberine göre, açıklamada, “Ebru ve Aytaç’ın talepleri kabul edilsin”, “Halkın avukatları tahliye edilsin” dövizleri açılarak, sık sık “Adil yargılanma haktır” ve “Ebru, Aytaç yaşasın” sloganları atıldı. 

Açıklamada ilk sözü alan Direnişler Meclisi’nden Volkan Çeşme, Timtik ve Ünsal’ın adil yargılanma hakkı için ölüm orucuna girdiklerine değinerek, Timtik’in ölüm orucunun 213, Ünsal’ın ise 182’nci gününde olduğunu söyledi. 

Çeşme, avukatların hem kendileri hem de müvekkilleri için mahkeme salonlarında bulamadıkları adaleti sağlamak amacıyla bedenlerini açlığa yatırdıklarını vurgulayarak şunları kaydetti:

“Gezi’nin, Soma’nın, Hasan Ferit Gedik’in, Dilek Doğan’ın, haksızlığa uğramış tüm yoksul halkın karşılıksız olarak avukatlığını yapan 18 avukat, iftiracı beyanlarıyla toplamda 159 yıl hapse mahkum edildiler. Aslında onlar üzerinden yargılanmak istenen avukatlık mesleğinin kendisiydi. Adaletsizliğe uğrayanların haklarını savunan halkın avukatlığı tasfiye edilmek istendi.”

Esengül Demir: Siyasal ve hukuki garabet

Açıklamada konuşan HDP Parti Meclisi (PM) üyesi Esengül Demir, eylemdeki avukatların sağlık durumunun kritik aşamada olmasına rağmen taleplerin görmezden gelindiğini belirtti. Demir, şunları söyledi:

“Ciddi bir siyasal ve hukuki garabetle karşı karşıyayız. Ebru ve Aytaç yaşasın istiyoruz. Bu nedenle derhal tahliye edilmelidirler ve kendi iradeleri ile tedavi altına alınmalıdırlar. Onların hayatta kalabilmesi ve hukuk mücadelesini kazanabilmesi için de yanlarında, dayanışma içinde olacağımızı ilan ediyoruz.”

Yıldırım Deniz: Ölmelerini mi bekliyorlar? 

Timtik’in dayısı Yıldırım Deniz ise şöyle konuştu:

“Yeğenim Ebru 213 gündür ölüm orucunda, Aytaç da aynı şekilde 181 gündür ölüm orucunda. Biz çocuklarımızın yaşamasını istiyoruz. Adil yargılanma haklarına müdahale ettiler, yaşamlarına müdahale etmesinler. Bizim amacımız çocuklarımızın ölmemesi. Günden güne bedenleri eriyor. Biz de dışarıda eriyoruz. Gecemiz gündüzümüz belirsiz."

Konuşmaların ardından kitle hastanenin önündeki bekleyişini sürdürdü. Polisler, hastane önündeki bekleyişin sonlandırılmasına karşı çıkan kitleye müdahale etti. Polisler, Volkan Çeşme ve Erkan Munar isimli yurttaşları gözaltına aldı.  

ATK: Hapishanede kalamazlar

Aytaç Ünsal 182 gündür, Silivri Cezaevinde tutuklu olan avukat Ebru Timtik de 213 gündür “adil yargılanma” talebiyle ölüm orucunda. Yargılandıkları ÇHD davasının dosyası Yargıtay 16. Ceza Dairesinde incelemede.

İstanbul Adli Tıp Kurumu (ATK), ölüm orucundaki tutuklu avukatlar ile ilgili ilk raporunda “Hapishanede kalmaları uygun değildir” değerlendirmesinde bulundu. Timtik ve Ünsal’ın avukatları, raporla birlikte İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesine tahliye dilekçelerini sundu.

Mahkeme ise tahliye talebini değerlendirerek iki avukatın da tutukluluğunun devamına ve hastaneye sevk edilmelerine karar verdi. Timtik, Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne, Ünsal ise Halkalı Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi’ne kaldırıldı.

Avukatlar, mahkemenin bu kararına üst mahkemede itiraz ederek yeniden tahliye talebinde bulundu.