Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Felsefe Topluluğu tarafından, “Nasrettin Hoca ve Felsefe” adlı bir söyleşi gerçekleştirildi. SAÜ Fen Edebiyat Fakültesinde gerçekleştirilen söyleşiye, Prof. Dr. Süleyman Dönmez konuşmacı olarak katıldı

“Nasrettin Hoca Platon’dan daha büyük bir filozoftur”

Klasik düşünce ve Anadolu felsefesi ile ilgilendiğini, gönül felsefesinin de Anadolu’da ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. Süleyman Dönmez, Nasrettin Hoca’nın felsefe ile arasındaki ilişkiye değinerek, “Nasrettin Hoca’nın felsefe ile nasıl bir bağının olduğunu herkes merak ediyor. Nasrettin Hoca aslında hikâyelerinde insanlara dersler veriyor. O yüzden bana göre Nasrettin Hoca Platon’dan daha büyük bir filozoftur. Eskiden etrafımda olaylara Nasrettince bakan insan sayısı fazlaydı. Günümüzde ise böyle insanları bulmakta güçlük çekiyoruz. Bu da beni fazlasıyla düşündürüyor” dedi.

Güncel konular ile felsefe arasında ilişki kurarak yorumlar yapan Prof. Dr. Dönmez, “Günümüzde en büyük sorunlarımızdan bir tanesi ise başkasından aldığımız fikirleri sentezleyerek tam olarak kavrayamamamız. Son zamanlarda bizde gerileme var. Nasrettin Hoca’yı, Yunus Emre’yi anlamakta zorluk çekiyoruz. Günümüzde teknolojik olarak ilerleme olsa da insanlık anlamında büyük bir gerileme olduğunu söylemek mümkün” ifadelerini kullandı.

Son olarak öğrencilere, Nobel ödüllü ilk Müslüman olan Abdusselam’ın bir hikâyesini anlatan Prof. Dr. Dönmez, çalışmaktan üşenmemeleri gerektiği, tembelliğin gençlik adına kötü bir durum olduğu ve bol bol kitap okumaları gerektiği hakkında öğütler vererek konuşmasını tamamladı.