Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) olağanüstü toplantı çağrısı üzerine toplanması beklenen Meclis Genel Kurulu'nda 'toplantı yeter' sayısına ulaşılamadı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'in sağlık çalışanlarının yaşadıkları sorunların çözümüne yönelik sağlık meslek örgütlerinin yöneticiyleriyle yaptıkları toplantı sonucunda 16 maddelik kanun teklifinin yasalaşması için Meclis'e yaptığı olağanüstü toplantı çağrısının ardından TBMM Başkanı Mustafa Şentop, toplantı kararı aldı.

Şentop, TBMM Genel Kurulu'nu Anayasa'nın 93 ve Meclis İçtüzüğü'nün 7'nci maddeleri gereğince, 1 Ağustos Pazartesi günü saat 15.00'da toplantıya çağırdı.

AKP VE HDP TOPLANTIYA KATILMAYACAĞINI AÇIKLAMIŞTI

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal ve HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, toplantı kararının ardından partileri adına yaptıkları açıklamalarda, TBMM Genel Kurulu'nun 1 Ağustos'taki olağanüstü toplantısına katılmayacaklarını bildirmişti.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu ise TBMM Genel Kurulu'nun olağanüstü toplantısına katılacaklarını açıklamıştı.

TBMM 1 EKİM'DE TOPLANACAK 

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında bir araya geldi. Bilgiç, birleşimin başında elektronik yoklama yaptı. Yapılan yoklamada toplantı yeter sayısı bulunamayınca, Bilgiç, 1 Ekim Cumartesi günü saat 14.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı. Böylece olağanüstü toplantı çağrısı düşmüş oldu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Genel Kurul'a gelerek yoklamaya katıldı. İYİ Parti, Demokrat Parti ve Türkiye İşçi Partisi milletvekilleri de Genel Kurul'da hazır bulundu. AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile bazı AKP milletvekillerinin de Genel Kurula girdiği ancak yoklamaya katılmadığı gözlendi.

KILIÇDAROĞLU'NDAN İLK AÇIKLAMA: OLACAKLARIN SORUMLUSU AKP VE MHP'DİR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM'nin toplanamaması hakkında açıklama yaptı.

Kılıçdaroğlu yaptığı açıklamada, "Sağlıkta şiddet Türkiye'nin temel sorunlarından birisidir. Bu sorunu çözecek olan organ TBMM'dir. TBMM'nin bu acı olayları engellemek, önlemek açısından göreve davet ettik. CHP, İYİ Parti, Demokrat Parti olarak arkadaşlar buradalardı. Hepimiz görevimizi yaptık. Ama parlamentoyu işlevsiz kılan iki organ, iki temel kurum yani AK Parti ve MHP gelmedi. Dolayıysıyla bundan sonra olacak olan bütün negatif olayların sorumlusu onlardır." ifadelerini kullandı.