Novartis tarafından geliştirilen Zolgensma gen tedavisi, Avrupa ülkelerinde birer birer ödeme kapsamına girmeye başladı. 
Son olarak İngiltere, İtalya, İskoçya gibi ülkeler yaptıkları açıklamalar ile gen tedavisini aşağıda ayrıntılarını verdiğimiz kriterlere göre ödeme kapsamına aldıkları açıklamalarını yaptılar. 
Onay ve geri ödeme sistemleri ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor.

SMH BENİMLE YÜRÜ DERNEĞİ: YOL GÖSTERİCİ OLACAĞINI UMUYORUZ
Gelişmeleri değerlendiren SMA Benimle Yürü Derneği, bu gelişmelerin tedavinin kapsadığı hasta gruplarının ve etkinliğinin daha iyi anlaşılması açısından yol gösterici olacağını umduklarını belirtti. Dernek, SMA için bütün tedavilerin gelişmiş ülkelerdeki en geniş kapsam temel alınarak Türkiye’de de ödeme kapsamına alınması çağrısında bulundu.

SAĞLIK BAKANLIĞI OLUMSUZ  GÖRÜŞ BİLDİRMİŞTİ
Sağlık Bakanlığı, giderleri karşılanmadığı için internet üzerinden yardım kampanyası başlatılan SMA hastası çocukların ve ailelerinin taleplerine, gen tedavisinin yeterli düzeyde olmadığı gerekçesiyle olumsuz görüş bildirmiş ve internet üzerinden yürütülen kampanyalar için Valiliklerden izin alınması şartı getirilmişti.
Bakan Fahrettin Koca, “Bilimsel veriler dışında küresel ilaç şirketlerinin oyununa müsaade etmeyeceğiz. Ailelerimizin suiistimal edilmesine izin vermeyeceğiz. Gen tedavisi adı altında ortaya atılan yöntemin bilimsel olarak işe yaradığını gösteren şimdilik somut hiçbir veri bulunmamaktadır. Ancak ilaç şirketlerinin oyununa gelerek yapılan kampanyalarla bu durum suiistimal edilmektedir. İlaç şirketlerinin baskısı ile çocuklarımızın kobay olarak kullanılmasına izin vermeyeceğiz” demişti. 

EYMEN BEBEK İÇİN YARDIMLAR SÜRÜYOR
Avrupa ülkelerinden gelen onay haberler, Erenler’de yaşayan inşaat işçisi Bülent Çakmak ve ev hanımı Esma Çakmak’ın SMA hastası 21 aylık çocukları Eymen Çakmak ve yüzlerce çocuğu umutlandırdı. Türkiye’nin de bu tedaviye onay vermesi durumunda tedai imkanına kavuşacaklar.
Bu arada, Eymen bebeğin zolgensma tedavisine ulaşabilmesi için yardımlar sürüyor. Şu ana kadar tedavisi için gereken miktarın yaklaşık yüzde 11’i toplanan Eymen Bebeğe yardımda bulunmak isteyenler https://taplink.cc/eymen_nefesalsin adresine girerek ilgili linke ulaşabilirler.

ÜLKELERE GÖRE ONAY KOŞULLARI

İngiltere:

  • 0-6 ay arasındaki 1. tip SMA hastası bebekler, (günde 16 saatten fazla mekanik ventilasyona ihtiyaç duymayanlar)
  • 7-12 ay arasındaki 1. tip SMA hastası bebekler (ancak multidisipliner kurulun önermesi halinde)
  • SMN2 geni kopya sayısı 4’ten az olan tüm pre-semptomatik (henüz hastalığın belirtisini göstermemiş olan) bebekler
  • Bu durumda 12 aydan büyük 1. tip hastaları veya 2. veya 3. tip SMA hastaları faydalanamıyor. 

İtalya

  • 13,5 kg’a kadar olan ve 1. tip SMA hastası olanlar ödeme kapsamına alındı.
  • Ayrıca İtalya ve Novartis’in yaptığı anlaşmaya göre 13.5 ile 21 kg arasındaki hastalar için klinik çalışmalar yürütülecek.

İskoçya

  • 1. tip SMA hastası olan veya en fazla 3 kopyası olan ve 1. tip SMA belirtileri göstermesi beklenen pre-semptomatik bebekler ödeme kapsamına alındı.

Hollanda:

  • Geri ödeme kapsamı çalışmaları devam ederken, yapılan anlaşma programıyla 1. tip SMA hastaları ilk 6 aya kadar tedavi ediliyor. Ancak bu durum, nihai onay kapsamının bu olduğunu göstermiyor.