Merkezi Paris'te bulunan küresel bir pazar araştırma ve danışmanlık şirketi IPSOS, Türkiye Barometresi Yeni Yıl raporunu açıkladı. 

Rapora göre Türkiye'de şu anki durumdan duyulan memnuniyet ve yakın geleceğe yönelik beklentiler ele alındı. 

Ülkedeki gidaşattan aralık 2019 itibarıyla memnun olanların oranı yüzde 24 görünürken, geleceğe dair beklentisi olanların oranı yüzde 17 olarak dikkat çekti. 

Geleceğe dönük beklenti konusunda 2018'in aralık ayından (%28)  2019 aralık ayına (%17) uzanan süreçteki yüzde 11'lik bir düşüş gözlemlendi. 
 ​24 Kasım-13 Aralık tarihlerinde yüz yüze görüşme yöntemi ile yapılan araştırma 15 kentte bin 320 kişi görüşülerek gerçekleştirildi. 

Hata payının yüzde 95 güven aralığında +/- 2,5 olduğunu vurgulayan IPSOS, ​katılımcılara "Ülkenin en önemli sorunu nedir?" diye sordu. 

​Soruya verilen yanıtlarda öne çıkan sorun ekonomi oldu. 
 Ekonomiyi terör, eğitim ve Kürt sorunu takip etti. 

Aralık 2019 verilerine göre eğitimden memnun olmayanların oranı yüzde 9, terörü en büyük sorun olarak tanımlayanların oranı yüzde 18, Kürt sorununu Türkiye'nin en mühim problemi olarak görenlerin oranı ise yüzde 2 olarak kayıtlara geçti.

2019'un şubat ayında ekonominin en büyük sorun olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 65 iken, bu oran aralık ayında yüzde 58'e düştü. 

Aralık ayı içinde eğitimin Türkiye'nin en önemli sorunu olduğunu düşünenlerin sayısı kasım 2019'a kıyasla yüzde üç artışla yüzde 9'a yükseldi.