Bolu‘da her yıl yüzbinlerce turisti ağırlayan ve statüsü tabiat parkı’ndan milli park’a çevrilen Abant Milli Parkı‘nda faytonlar yasaklandı, göl etrafında yapılan turlara da son verildi.

Karar, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekiplerince Abant çevresindeki köylerde yaşayan yaklaşık 200 at ve fayton sahibine bildirildi.

Gerekçe olarak da hayvanların zor koşullarda çalıştırılması ve çevre kirliliği gösterildi. Faytonlar ve atlar, Abant Gölü çevresinin dışındaki Örencik Yaylası‘na kaydırıldı.

Ancak yaylayı ziyaret edenlerin sayısı çok düşük. Bu nedenle gölün giriş ve çıkış noktalarında görevli jandarmalar tarafından Abant Gölü çevresine sokulmayan faytoncular, atlarıyla birlikte ortada kaldı.

‘Atların bedelini ödesinler’

Bölgede 30 yıldır faytonculuk yapan Hayrettin Türe, atların bedellerinin kendilerine ödenmesini talep ettiklerini söyledi:

“Bizi yaylaya gönderdiler ama buraya gelen olmuyor. Örencik Yaylası’nı bilen yok. Önceden bir düzenleme getirmeleri gerekirdi. Biz uyardık ama yapmadılar. Pandemi öncesi sözleşmemiz bitmişti. Sözleşme de olmayınca çıkardılar. Benim yedi atım var. Bunların bakımı ve masrafı zor. En azından atların bedellerini ödemelerini istiyoruz. Burada elektrikli araç olmaz. Alt yapı yok. Bölgede hep kış koşulları hakim, araç bile gitmez Abant’a.”

Faytoncu Ahmet Karagöz de bir çözüm bulunmasını istediğini belirterek, “Yaylaya geldik kimse yok. Müşteri de gelmiyor. Misafirler at ve fayton istiyor. Bizi göl çevresine sokmuyorlar. Ya atlarımızın parası ödesinler ya bize iş versinler ya da çalışmamıza izin versinler” dedi.