Oyuncuların onda birinden fazlasının (Türkiye’de %8,8, küresel olarak %12, ~ 179 milyon1) kimlikleri çalındı. Bu rakam dünya genelinde 347 milyar $’lık ekonomik değere karşılık geliyor olabilir. Sonuçlar Kaspersky'nin oyunlarla ilgili küresel araştırmasıyla ortaya çıktı.

Söz konusu araştırma, Kaspersky’nin görevlendirmesiyle Kasım 2020'de Savanta tarafından, 2020'de küresel oyunların durumuna bakmak için yapıldı. 17 ülkede ankete katılan 5.031 oyuncuya göre, oyun oynayanların neredeyse beşte biri (%19) zorbalığa uğradı. Bu endişe verici eğilim Rusya'da (%44) Suudi Arabistan'da (%27), Türkiye'de (%28) ve ABD'de (%27) daha da yaygın.

Daha kötüsü, Türkiye’de her üç oyuncudan biri (%26,4) hile yapanlarla karşı karşıya geldi. Bunların %34,8'inde stres ve kaygıya neden oldu. Bu durum oyuncularda hayal kırıklığı yaratıyor çünkü oyuncular genellikle uzaklaşmak (%46,4), heyecan (%74,9) ve arkadaşlık (%40) için oyun oynamaya gidiyor.

Kaspersky Tüketici Ürünleri Pazarlama Müdürü Marina Titova, "Oyun oynarken, zorbalıklardan, hilelerden ve bilgisayar korsanlarından nasıl kaçınabileceğinizi veya bunlarla nasıl başa çıkabileceğinizi baştan düşünmek önemlidir. Bu kadar erken hareket etmek, bu korkuların çoğunu bir kenara bırakıp oyunun tadını çıkarmaya odaklanabileceğiniz anlamına geliyor" diyor.

Kaspersky, çevrimiçi oyun oynarken hesabınızı olabildiğince güvene almaya yardımcı olacak yedi tavsiyede bulunuyor:

Resmi kaynaklardan satın alın

PC oyunları için her zaman Steam ve GOG gibi iyi bilinen platformlardan veya resmi geliştirici sitelerinde alışveriş yapın.

Akıllıca harcayın

Resmi mağazalar genellikle harika indirimler, hatta ücretsiz oyunlar sunarlar. Ancak birçok e-posta teklifi aldatmaca olabilir. İndirimin gerçek olup olmadığını görmek için geliştiricinin veya mağazanın web sitesine gidin.

İade politikalarını inceleyin

Satın almadan önce mağazanın, beğenmediğiniz veya bilgisayarınızda çalışmayan bir oyunu iade etmeye dair kurallarını öğrenin.

Çevrimiçi alışveriş için bu işe özel kart kullanın

Çevrimiçi alışveriş için tüm birikiminizi içeren bir kartı bağlamak yerine, bu işe özel bir banka kartı alın ve bunu kullanın. Bu şekilde, davetsiz misafirler kullandığınız bir siteye girmeleri durumunda pek bir şey elde edemezler.

Güvenli bağlantı kullanın

Ev ağınızı uygun şekilde güvenli hale getirdikten sonra Kaspersky VPN Secure Connection gibi ürünleri kullanarak çevrimiçi mağazalara yalnızca evden giriş yapmanızı öneririz.

Hesaplarınızı koruyun

Hesabınızı Steam ve Battle.net'te ve oyun mağazalarında oturum açmak için kullandığınız tüm sosyal ağ profillerinde koruyun. Mümkünse başka bir yerde oturum açmak için sosyal ağ hesaplarını kullanmayın.

Cihazlarınızı koruyun

Oyun oynamak için kullandığınız bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve tabletler de korunmaya ihtiyaç duyar. Kaspersky Security Cloud gibi güvenilir bir çözüm, hileli web sitelerini ve kötü amaçlı yazılımları engeller, güvenlik sorunları hakkında sizi uyarır ve popüler yanlış anlamaların aksine oyun deneyimini etkilemez. Çağdaş güvenlik çözümlerinde bulacağınız Oyun Modu, oyunu tam ekran modunda oynadığınızda otomatik olarak açılır.