Pet shopların Kasaplar Odası'na bağlı olduğu açıklaması, kamuoyunda tepki topladıktan sonra düzeltildi. Avukat Deniz Tavşancıl Kalafatoğlu'na göre ise 'hayvan satışı' meselesinde sorunlar daha derin: 'Legal olmayan şey, illegal olur; yok olmaz. Yasaklayarak yok etmiyor; olanı görmezden geliyorsunuz. O var olmaya devam ediyor, hem de kontrolsüz şekilde.'

Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkârları Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, pet shopların Kasaplar Odası‘na bağlandığını açıklamasıyla gündeme geldi.

Yardımcı, gelen kamuoyu tepkisi sonrasında, açıklamalarına ekleme yaparak durumu şöyle anlattı:

“Bu bir yıl önce, tamamen esnafı korumak için yapılmış bir uygulama ama görüyorum ki yanlış anlaşılmışız. Pet shop’lardan canlı hayvan satanlar eğer odalaşamadıysa, karma oda olarak Kasaplar Odası içinde yer alıyor. Yem satanlar ise fırıncılar odasının çatısı altında toplanıyor. Düzenli ve sağlıklı şekilde hayvan satışı yapılıyordu. Bence pet shop’larda canlı hayvan satışı yapılmadır.”

Yeşil Gazete'den Bahar Ünlü, İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu’ndan Avukat Deniz Tavşancıl Kalafatoğlu ile konunun boyutlarını konuştu. Kalafatoğlu'nun duruma ilişkin söylediklerinden bir bölümü şöyle:

“Özünde, pet shopların bağlı olduğu bir oda yok ve belediyeye ruhsat için başvurduklarında, bir odaya yönlendiriyorlar; manav, kasap, şöforler odası gibi herhangi bir esnaf odasına. Kasaplar Odası da, üyesi olan birkaç pet shopu kastederek, ‘bize bağlandılar’ şeklinde sansasyonel bir çıkış yaptı.Böyle bir şey söz konusu değil; yasal bir mevzuat yok.”

Zaten pet shoplarla alakalı ruhsat iptallerini hep İlçe Tarım Müdürlükleri (yani Bakanlık birimleri) karar veriyor. Belediyeden alınacak ruhsatla ilgili bir prosedür kısmı var, NACE kodu.Bu prosedürü bir Oda kanalıyla yapmaları gerekiyor. Şunu talep edebiliriz; pet shopçuların kendilerine ait bir Oda’ları olmalı. Eğer olmuyorsa da mutlaka Veteriner Hekimler Odası altında olmalılar.”

Legal olmayan şey, illegal olur; yok olmaz

-Hayvanların pet shoplarda sergilenmesi yakın zamanda yasaklandı. Neler getirecek bu düzenleme? Yardımcı’nın da söylemindeki gibi pet shoplarda hayvan satılması, daha mı iyiydi? İnternet üzerinden satış uygulaması akıllara bu soruyu da getirdi…

14 Temmuz 2022’den itibaren, sadece kedi ve köpeklerin pet shopta sergilenmesi yasaklandı, kuşların, balıkların satışı devam edecek.

Hayvanlar kontrolsüz satılıyordu. Herkes hayvan satın alıyor ve üç gün sonra sokağa bırakıyor, kısırlaştırma yapılmıyor. Bu nedenle tabii ki hayvan satışları yasaklansın. En azından pet et shoplar yasaklansın, o zaman hayvanlar toprakta olsun, çiftliklerde, iyi bir yerde kendine uygun standartlarda olsun. Düzenlemeyle dendi ki, üretim çiftliklerinden katalog üzerinden satılıp pet shoplara getirilecek.

Düzenlemeyle çiftliklerin standart ve koşullarını çok zorlaştırdılar, yeni birsürü üretim çiftliği de çıkmayacak ortaya, hatta olanların da belki kapatılması gerekecek. Böyle bakıldığında ne ala değil mi? Standartlar yükseldi, artık üretim ve satışı azalacak diye düşünüyor insan.

Ama başka tehlikeler doğuyor.

-Nedir tehlikeler?

Legal olmayan her şey illegal olur. Bu kadar net. Şimdi bu, merdiven altına kayacak. 

O nedenle hep söylediğimiz gibi, yasaklamaya değil yasal düzenlemeye ihtiyaç var: Devletin gözünün önünde, kayıtlı, denetimli olsun. Öteki türlü, kaçacak. Merdiven altı üretim, internetten kaçak satışlar… Bunların hepsiyle kaçakçılıkla mücadele eder gibi mücadele edilmesi lazım.Yoksa bir anlamı yok, böyle daha iyi olmaz, daha beter olur.

İnternetten ya da merdiven altı kaçak satışların -zaten önü çok açıktı- korkunç boyuta ulaştığını gözlemledik. Yani şu anda artık bu iş, kaçak yapılacak. Yani ‘eğer legalize olmazsa yok edebiliriz’ mantığı çalışmıyor. Çünkü yok olmuyor.

Yasaklarsak biter olmuyor. Yasakladığınız şeyi, görmediğiniz ortamlarda yapılır hale getiriyorsunuz.

Yasaklayarak yok etmiyor; olanı görmezden geliyorsunuz. O var olmaya devam ediyor, hem de kontrolsüz şekilde.

Bunu; ancak yasallaştırıp, denetleyip kayıt altına almak çözebilir.