Anason İşleri’nin 71 yazarlı, 151 tarifli, tarihli, coğrafyalı, balık takvimli, rakı sözlüklü 387 sayfalık ve üstelik bedava e-kitabı “Evde Çilingir Sofrası” 2021 edisyonuyla 1 milyon indirmeyi aştı.

Lalehan Uysal, Mesut Ergün ve Metin Solmaz’ın hazırladığı ve ilk edisyonu Nisan 2020’de yayınlanan “Evde Çilingir Sofrası” kitabı bir milyondan fazla indirildi. Feridun Nadir, Murat Meriç, Nazlı Pişkin, İlhan Eksen, Grand Korçi ve Nilhan Aras’ın yazıları ile destek verdiği kitabın ikinci edisyonunda çok sayıda yeni ve orijinal meze tarifi ile meze konusuna yaklaşımı farklı üç yeni bölüm eklenmiş.

Kitabın sunumunda Anason İşleri ekibi, 71 yazarlı, 151 tarifli, takvimli, tarihli, coğrafyalı bu devasa eseri neden bedava dağıttıklarını esprili bir şekilde anlatmış:

“Peki nereden çıktı bu kadar zahmetli bir kitabı bedava vermek?
Durum bildiğiniz gibi değil. Biz bu anasonisleri.com ile çok uğraştık. Çok özendik. Çok ter döktük. Çok arkadaşımızı çalıştırdık. Çok dayanışıldı bizimle. Çok da güzel oldu.
Çok olmayan tek şey paramızdı.
Yaratıcı olmamız gerekiyordu. Dedik ki bir kitap yapalım, efsane olsun. Eşsiz olsun. Hem muteber yazarları olsun. Hem grafiği içeriği, planı prodüksiyonu şahane olsun.
Bedava da olsun. Bu çapta bir hizmet bizi tanıtmayacaksa hiçbir para bizi tanıtamaz dedik. Bu “uyanıklığımız” çalışkanlıkla, samimiyetle ve yaratıcılıkla beslendiği için boşa gitmedi.
E-posta listemize üye olanlar güncel versiyona sahip oldu. WhatsApp gruplarından yürüyenler artık bahtlarına hangi versiyon çıktıysa ona…
Çıkış alıp dijital bastıranlar hatta bu bastırdıklarından bize de bir kopya gönderenler oldu.“Bu kitap basılmalı”, “Bu kadarı bedava olamaz IBAN verin üç beş kuruş katkımız olsun” ve daha neler neler. Ne kadar mutluluk verici mesajlar aldık inanamazsınız.
Yeterince hava attıysak sizi kitabımızla baş başa bırakalım.”

Esaslar ve detaylar

Manifesto gibi giriş yazısı ile başlayan kitabın birinci bölümü, Esaslar, Detaylar adını taşıyor. Bu bölümde Feridun Nâdir “Çilingir sofrası nedir, nasıl çalışır? Sorusuna yanıt ararken, Nazlı Pişkin “İnsancıl, iyi yürekli bir ot”u takdim ediyor. Duayen İlhan Eksen “Rakı mutfağının esasları”nı belirlerken Murat Meriç’in katkısı ise tabii ki evde kurduğumuz çilingir sofraları için küçük şarkı dinleme rehberi.

Grand Korçi’nin rehberliğinde kaç kere distile rakı içeceğimizi ve hangi balıkla hangi rakıyı seçeceğimizi öğreniyoruz. :)

“Balık takvimi” ve “rakı bardakları” sergisi ile ilk bölüm sona eriyor.

Mezeler ve tarifler

İkinci bölüm, tahmin edeceğiniz üzere mezeler ve tariflere ayrılmış. Adını duyduğunuz duymadığınız, tattığınız tatmadığınız 151 ayrı meze tarifi, kitabın sayfaları arasında meraklılarını bekliyor. Bu arada kitapta meze tarifi yer alan mekanlardan bazılarının pandemiyle kapanan kapılarının bir daha açılmayacağını üzülerek hatırlatalım.

Bu oldukça uzun ikinci bölümün ardından gelen ve “Hürmet Et Nefsine” adını taşıyan üçüncü son bölümü ise Anason İşleri biraz da haklı olarak kendisine ayırmış. Krizi tasarıma dönüştüren Anason işlerinin birbirinden güzel anason kokulu ürünleri, bu sayfalarda tanıtılıyor.

Kitabı indirmek için [email protected] adresine boş bir e-posta atmak ya da doğrudan evdecilingir.anasonisleri.com adresine girmek yeterli olur.