Bölge Şube Başkanı Erdal Karakuş, “Sakarya Büyükşehir Belediyesi, kadın zabıtaların da bulunduğu bir büroyu 12 saat boyunca erkek bir amire gözetlettirmeyi hiçbir platformda izah edemez” dedi.

Tüm Bel-Sen Kocaeli-Sakarya-Yalova Bölge Şubesi, Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin bazı birimlerinde başlatılan kameralar ile online işyeri gözetlemesi uygulamasının hukuka aykırı olduğunu belirterek, buna son verilmesini istedi.

Bölge Şube Başkanı Erdal Karakuş, yaptığı yazılı açıklamada, Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin son dönemlerde özellikle Zabıta Dairesi Başkanlığı idaresi altında hayata geçirilen ‘Online Kamera’ uygulaması ile tüm personelin canlı görüntü ve ses kaydı ile takip edildiğini belirterek, bu durumun emekçiler içerisinde ciddi rahatsızlığa yol açtığını bildirdi.

Sakarya Merkezinde 100’ü aşkın zabıta emekçisinin vardiya usulü görev yaptığı Karaağaç Zabıta Karakolu’ndaki uygulamayı örnek gösteren ve görüntü paylaşan Karakuş, memurların kendi içlerinde yaptığı özel sohbetin ve kadın emekçilerin de bulunduğu ortamın adeta “biri bizi gözetliyor” ortamında amirler tarafından cep telefonları ya da bilgisayar ağları üzerinden izlendiğini anlattı. Karakuş, “Durum öyle vahim bir noktaya taşınmıştır ki, örneğin bir amir, online izlediği bu ortamda, memurları telefon ile arayıp, “ ….. bölümdeki ışıkları açın o bölümü tam göremiyorum” gibi gestapo kamplarını aratmayacak bir baskıyı kurmaya çalışmaktadır” ifadelerini kullandı.

ABSÜRD UYGULAMA

Söz konusu denetim yetkisinin ne uluslararası hukuk ne de iç hukukta yer aldığını ifade eden Karakuş, şöyle devam etti:
“Bu durum ve uygulama tipi çalışanlarda her şeyden önce bir cezaevi sendromu yaratır ki, bunun altından kalkmak mümkün olmaz, diğer yandan çalışma barışını baştan sona tahrip eden bu uygulama, o binalarda bulunan amirleri de gülünç duruma yani “sizler kamera olmadan personel yönetemiyorsunuz” algısını ortaya çıkartır. Neresinden bakarsanız bakın gülünç, acınası ve kamu idarelerini çağdaş dünyada ülkemizi de zora sokacak bu absürd uygulamanın bir an önce kaldırılması, bilimin, aklın, psikolojinin, katılımcı ve demokratik kamu yönetiminin gereğidir.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi, bir kadın zabıtaların da bulunduğu bir büroyu 12 saat boyunca ERKEK BİR AMİRE GÖZETLETTİRMEYİ hiçbir platformda izah edemez.”

HUKUKA AYKIRI

“Diğer yandan meselenin hukuki boyutuna gelince;
Bu uygulama İnsan haklarına ve temel çalışma normlarına aykırıdır. Nitekim Anayasamızın “Kişinin dokunulmazlığı, maddi ve manevi varlığı” başlıklı 17. maddesi “Herkes, yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir. Tıbbi zorunluluklar ve kanunda yazılı haller dışında, kişinin vücut bütünlüğüne dokunulamaz. Rızası olmadan bilimsel ve tıbbi deneylere tabi tutulamaz. Kimseye işkence ve eziyet yapılamaz, kimse insan haysiyetiyle bağdaşmayan bir cezaya veya muameleye tabi tutulamaz.” “Kişi hürriyeti ve güvenliği” başlıklı 19. maddesi “Herkes, kişi hürriyeti ve güvenliğine sahiptir” Özel hayatın ve aile hayatının gizliliğine dokunulamaz”, “Özel Hayatın Gizliliği” başlıklı 20. maddesinde “Herkes, özel hayatına ve aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına sahiptir. Özel hayatın ve aile hayatının gizliliğine dokunulamaz. Milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlık ve genel ahlakın korunması veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması sebeplerinden bir veya birkaçına bağlı olarak, usulüne göre verilmiş hakim kararı olmadıkça; yine bu sebeplere bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde de kanunla yetkili kılınmış merciin yazılı emri bulunmadıkça; kimsenin üstü, özel kağıtları ve eşyası aranmaz ve bunlara el konulmaz. Yetkili merciin kararı kırksekiz saat içinde açıklar; aksi halde, el koyma kendiliğinden kalkar.” Hükmüne, 5442 sayılı İl idaresi Kanunun 11/C Maddesinde de, “İl sınırları içinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk yetkisi valilinin ödev ve görevlerindendir. Bunları sağlamak için vali gereken karar ve tedbirleri alır. Bu hususta alınan ve ilan olunan karar ve tedbirlere uymayanlar hakkında 66 ıncı madde hükmü uygulanır.” Hükmüne yer verilmiştir.

ÖZEL HAYATA MÜDAHALE

Her ne kadar giriş, çıkış, koridor, bahçe gibi yerlerin güvenlik açısından doğal yaşamı koruyacak biçimde izlenmesi bir gereklilik olarak görülebilirse de daire başkanlıkları ve Müdürlüklerin tüm oda, birim, bölümlerinin kamera il takip edilmesini bir gereklilik olarak görmek mümkün değildir. Kamu görevlilerinin yerine getirdikleri göreve olan güvenin gözetleme ile sağlanamayacağı kuşkusuzdur. Bu uygulama çalışanlar arasında büyük bir rahatsızlık meydana getirmiştir. Bina içinde personelin çalıştığı odaların kamera ile takibi çalışanların özel hayatına müdahale niteliğindedir.

Kurumlarda personelin giriş çıkışları ve çalışma saatleri yasalarla belirtilmesine karşın, personelin işe gelip gelmediğini kontrol etmek için kamera sisteminin takılması anlamsız ve gereksizdir. Çalışanların izlenmesi için büyük miktarda para harcanması ise düşündürücüdür. İnsan hakları ihlali olduğunu düşündüğümüz kameralı takibin yerine kurum amirleri tarafından farklı şekillerde mesai takibi yapılması mümkündür. Buna rağmen insanların çalışma odalarına kamera takmakla çalışanın işine zamanında gelip gelmediği veya performansının ölçülemeyeceği kanaatindeyiz.”