Hatay’ın Belen ilçesinde çıkan yangından etkilenen bölgede, krom madeni çalışması yapılacağı ortaya çıktı. Hatay Valiliği, 30 Eylül’de köylere 12 Ekim’de maden çalışmasına yönelik ÇED toplantısı yapılacağı ile ilgili bir yazı göndermiş.

Hatay Valiliği, sabotaj ihtimali üzerinde durduklarını ve bununla ilgili gözaltına alınan şahıslar olduğunu açıklamıştı. Öte yandan BirGün gazetesi Serbay Mansuroğlu’nun haberine göre yangının çıktığı bölgede Krommer isimli şirket tarafından maden projesi yapılması planlanıyordu.

Hatay Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, 30 Eylül 2020 tarihinde köylere resmi bir yazı göndererek 12 Ekim’de Arsuz ilçesine bağlı Hüyük mahallesinde Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı yapacağını duyurmuş. Valilik’ten gönderilen yazıda, bölgede krom madeni projesinin uygulanacağı belirtiliyor.

Resmi yazıda, “Hatay ili Arsuz ilçesinde Krommer Madencilik Şirketi tarafından yapılması planlanan Krom Ocağı projesi hakkında ÇED Yönetmeliği’nde yer alan ÇED Genel Formatı çerçevesinde hazırlanan ve Bakanlığımıza sunulan dosya ile ilgili ÇED Yönetmeliği gereğince ÇED süreci başlatılmış bulunmaktadır” denildi.

Yangının durdurulamadığı Belen ve Arsuz da maden projesinin içinde

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), 68 ildeki 766 bölgede maden ruhsatı verilmesi için 24 Ağustos’ta ihale süreci başlatmıştı. MAPEG tarafından 140. grupta ihale edilecek maden arama sahaları arasında Payas, Arsuz, Belen, Dörtyol ve Hassa ilçelerinde bulunan 9 yer bulunuyor.

Hatimoğlu, yangınlardan şüphelenildiğini belirtmiş

Daha önce de 5 Eylül’de Hatay Samandağı’nda başlayan yangınlar Antakya’nın İçmeler, Kisecik ve Karlısu mahallelerinin kırsal kesimlerine sıçramıştı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğlu da 7 Eylül’de yapılması planlanan MAPEG ihalesinin hemen öncesinde gerçekleşmesinin şüphe uyandırdığını belirterek, konuya ilişkin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi vermişti.