Hendek'teki havai fişek fabrikasında, sonrasında kalan mühimmatın imha çalışmaları sırasında meydana gelen iki patlamayla ilgili mağduriyetlerin önlenmesi amacıyla '“Havai Fişek Patlama Davası İzleme Komisyonu” kuruldu.

KESK’e bağlı Sendikalar, TMMOB bileşeni Meslek Odaları, Sakarya Kent Çalışma Derneği, Gönüllü Avukatlar, Hekimler, Psikologlar tarafından oluşturulan kurula ilişkin yapılan yazılı açıklama şöyle:

"Bilindiği üzere ilimizde 3 Temmuz ve 9 Temmuz 2020 tarihlerinde bir havai fişek firmasında gerçekleşen iki ayrı patlama sonucu 10 insanın ölümü ve onlarca işçinin yaralanmasına neden olan bir iş cinayeti yaşanmıştır.

İlk günlerde kamuoyunda ve basında sıkça yer alan patlamalar gün geçtikçe gündemden düşmüş veya düşürülmüş, unutulmaya yüz tutmuştur. Patlama sonrası yaşanan süreçle ilgili sağlıklı bilgi almak zorlaşmış, hukuki sürecin seyrine ilişkin rivayet tarzında birbiriyle tutarsız, çelişkili haberler bilgi kirliliğine yol açmıştır. Hal böyle olunca ölen işçilerin yakınları ve yaralanan işçiler adeta kendi kaderlerine terk edilmişlerdir.

HAVAİ FİŞEK PATLAMA DAVASI İZLEME KOMİSYONU

Biz bu süreçle ilgili farklı zamanlarda birbirimizden bağımsız girişimlerde bulunmuş, KESK’e bağlı Sendikalar, TMMOB bileşeni Meslek Odaları, Sakarya Kent Çalışma Derneği, Gönüllü Avukatlar, Hekimler, Psikologlar;

*Dava ile ilgili Hukuki sürecin, işçi ve işçi yakınları açısından sağlıklı yürümesini takip etmek,

*İşçi ve işçi aileleri ile dayanışma içinde bulunmak,

*Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi,

*Bu tür iş cinayetlerinin bir daha yaşanmaması adına;

Havai Fişek Patlama Davası İzleme Komisyonu” adıyla bir araya gelerek, süreci birlikte takip etmeye karar verdik. Bizimle aynı kaygıları paylaşan tüm sendika, meslek odası, demokratik kitle örgütleri, gönüllü avukat, hekim, psikolog ve İşçi ve işçi aileleriyle dayanışma içinde olmak isteyen herkesi birlikte çalışmaya davet ediyoruz."