Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada,  Başkan Ekrem Yüce, Erenler Alancuma’da 100 dekar alan üzerinde ekimi gerçekleştirilen kenevirlerin ihracı için yatırım yapmak isteyen SHC LTD. şirketi temsilcileri ile bir araya geldiği belirtildi.

Şirket temsilcileri ile Ramada Otel’de buluşan Başkan Ekrem Yüce, kenevirin işlenerek elde edilecek ürünlerden yapılması planlanan tesise kadar ayrıntılı bilgiler aldığı ifade edilen açıklamada, görüşmede Büyükşehir Belediyesi'nden Genel Sekreter Yardımcısı Bedrullah Erçin, Sera A.Ş. Genel Müdür Vekili İsmail Kaya, Tarımsal Hizmetler ve Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanı Yusuf Çeleb ile  Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü temsilcileri ve şirket temsilcileri Craig Joseph Smith, Aaron Gabriel Adams ve Mike Jabri'nin bulunduğu kaydedildi.

Kenevir işleme tesisi için ilk adım

Kenevirin işlenmesi, elde edilen ürünlerin ihracı için yeni bir girişim başlatacaklarını ifade eden şirket yöneticilerinin Sakarya'da ekili ürünün dünya standartları üzerinde olduğu görüşünü paylaştığı ifade edilen açıklamada, şirketin dünya’da sadece iki noktada kullanılan ve saatte 90 ton lif çıkartan kenevir işleme makinalarını Sakarya’ya getirerek bir işleme tesisi kurmak istediği kaydedildi. Şirketin söz konusu tesiste lif, tohum, elyaf, yapı malzemeleri, bioplast ürünler, kozmetik ürünler, hayvan altlığı ve mikro fiber ürünlerin hammaddelerini üretmeyi amaçladığı ifade edildi. 

Yerli ve milli ekonomi katkısı

Açıklamada, Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce'nin şu ifadelerine yer verildi:

-100 dekarlık alan üzerinde ekimi yapılan kenevirlerin hasadını kısa süre içerisinde başlayacak.

-Kenevirden elde edilecek ürünlerin ihracı ve endüstriye kazandırılması için girişimlerimiz sürüyor.

-Sakarya’nın coğrafi koşulları ekime çok uygun. Sözleşmeli üretim modeli ile şehrin sahip çıkacağına inanıyorum. Sektörün öne çıkan firmalarıyla yapılan ve yapılacak iş birlikleriyle bu alanda şehir büyük bir kazanım elde edecektir.