Kocaeli Üniversite Dayanışması'nın 11 Şubat günü Boğaziçi Üniversitesi  öğrencileri ve akademisyenlerine destek verdiği açıklamasına polis engel olmuş, 17 kişi gözaltına alınmıştı. Öğrencilere ve onlara destek verenlere iki koldan soruşturma ve dava açıldı.

Kocaeli Üniversitesi 11 Şubat günü yapılmak istenen eylemde gözaltına alınan öğrencilere “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa aykırı olarak düzenlenen eyleme katıldığı gerekçesiyle'' soruşturma açtı. Soruşturma açılan öğrencilere ulaşan bilgi yazısında “Yüksek Öğretim Kurumlar Öğrenci Disiplin Yönetmeliği'ne göre hakkınızda isnat edilen suça ilişkin yazılı savunmanızı 06.04.2021 tarihine kadar Fakülte Dekanlığı'na iletmeniz gerekmektedir. Savunmanızı göndermediğiniz taktirde savunmadan vazgeçmiş sayılacağınızı ve diğer delillere dayanılmak sureti ile hakkınızda karar verileceğini bilgilerinize rica ederim” ifadeleri yer aldı.

GEREKÇE "KOL KOLA GİREREK GÖZALTINA DİRENMEK"

Bununla da yetinilmeyip öğrenciler ve onlara destek veren toplam 17 kişi hakkında dava da açıldı. Türk Ceza Kanunu’nun 265/1 ve 53/1 maddeleri ile Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 28/1 maddesine muhalefetten suçlanan 17 kişi için dava soruşturma evrakında “Gözaltına alma işlemi esnasında kol kola girerek işleme direndikleri ve engel olmaya çalıştıkları ve slogan attıkları” da gerekçe gösterildi.

NE OLMUŞTU?

Boğaziçi Üniversitesi'ne atanan kayyum rektör Melih Bulu'yu protesto eden ve "#AşağıBakmayacağız, biat etmeyeceğiz" diyerek basın açıklaması yapmak isteyen Kocaeli Üniversitesi Dayanışması'nın eylemine polis engel oldu, 17 kişi gözaltına alınmış, gözaltına alınanların tamamı ifade işlemlerinin ardından serbest bırakılmıştı.

Öğrencilerin eylemine destek veren Emek Partisi (EMEP) GYK Üyesi Tarık Erkan, SYKP Kocaeli İl Temsilcisi Çetin Ak, Sol Parti İl Başkanı Ömer Budak ve Eğitim Sen Kocaeli Şube Sekreteri Ömer Furkan Özdemir de gözaltına alınan isimler arasındaydı.