Hastane, COVID-19 bulgusu tespit ettiği yurttaştan yasak olmasına rağmen ücret de aldı. Hasta, teşhis koyulmadığından sevki için ambulans da verilmeyince, taksiyle başka bir hastaneye gitmek zorunda bırakıldı.Yurttaşın bugün çıkan test sonucunun ise COVID-19 pozitif olduğu öğrenildi.

Sözcü ve Gazete Rüzgarlı'da Sakarya’da yüksek ateş ve öksürük şikayeti ile 8 Nisan’da Sakarya Özel Medar Hastanesi’ne 29 yaşındaki Esra Etekli’ye,  aynı gün yapılan tomografisinde “Tarif edilen görünüm COVID-19 enfeksiyonunun literatürde belirtilen tomografik bulgularıyla benzerlik göstermektedir” tespitine rağmen tanı koyulmadı. 
Herhangi bir tedavi uygulanmayan ve iki gün boyunca hastanede bekletilen Etekli’den bin liraya yakın “yatak parası” alındı. 
Yüksek ateş ve öksürüğü devam eden Etekli’nin başka hastaneye sevk talebine verilen cevap ise, “Ambulanslar yoğun COVID-19’a bakıyorlar” oldu. Etekli’nin daha sonra belli olan test sonucunun ise COVID pozitif olduğu öğrenildi.

Tedaviden ücret alamayacakları açıklanınca tanı koymadılar
Etekli’de COVID-19 bulgusu saptandıktan bir gün sonra 9 Nisan’da Resmi Gazete’de ”Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) değişiklik yapılarak, Covid-19’a yönelik tanı ve tedavi hizmetlerinin ‘acil sağlık hizmeti’ kapsamına alındığı, COVID-19 tanı ve tedavisinden ücret alınamayacağı” açıklanmıştı. Açıklamadan sonra tanı koyulmayan hasta, ihmali şöyle anlattı:

“COVID-19 bulgusu saptandığını söylemediler”
“8 Nisan’da tomografimde COVID-19 bulgusu saptandığı bana söylenmedi. 9 Nisan’da ‘Kan değerlerin çok düşük kan nakli yapılması ve göğüs hastalıkları uzmanının bakması gerekiyor’ dediler. Sonra uzman doktorun yıllık izne çıktığını, başka bir hastaneye tayinin çıktığını, bu süreçte dahiliye doktorunun bana müdahale etmesinin de riskli olabileceğini söylediler.”

“Tedavimi iki gün geciktirip, çıkış verdiler”
“Tedavimi 2 gün geciktirdikten sonra ‘Çıkışınızı vermemiz ve kendinizi evde izole etmeniz gerekiyor’ dediler ama bu sırada ateşim olduğunu ve öksürürken ağzımdan kan geldiğini de gördüler.  ‘Bana net bir teşhis koymuyorsunuz, ciğerde leke var deyip yolluyorsunuz ben kanser miyim neyim?’ diye sorduğumda doktor, ‘Doğru söylüyorsunuz ne deseniz haklısınız arafta kaldınız’ dedi.

“Sevk için ambulans istedim ‘Ambulanslar COVID-19’a bakıyor’ deyip vermediler”
“Doktor gittikten sonra yanındaki hemşire ile oturup göğüs hastalıkları uzmanı doktor aradık. Ambulansla sevk istedim, ‘Sakarya’da ambulanslar COVID-19’a bakıyor yoğun’ diyerek ambulans da verilmedi. Kendi cebimden taksi parası verdim, valilikten onay aldım İzmit Konak Hastanesi’ne sevk için.
“Tanı koyulmadığı için ambulans da gelmedi”
“İzmit girişinde polis durdurup ateşimize baktı. Ateşimi 3 kez ölçtüler ve aracı sağa çektirdiler. ‘Ambulans çağırmamız gerekiyor, ateşiniz 38,2 sizi nasıl bu şekilde bırakabildiler’ dediler. COVID-19 tanısı koyulmadığı için İzmit’ten den de ambulans getiremedik. Şu an taksiyle geldiğim İzmit Konak Hastanesi’nde COVID-19 bölümünde tedavi görüyorum.”

 “Toplum sağlığını riske atıyorlar, başkaları yaşamasın”
“Benim yaşadığım olayı yaşayan başka insanlar olabilir. Hastaneler tarafından yapılan ihmaller sadece o kişiyi değil diğer insanların da sağlığını riske atıyor. Benimle birlikte taksicinin hayatını riske attılar. Bu hastane, bana COVID-19 bulgusu bulunmaktadır yazısına rağmen rağmen tedavi uygulamayıp, benden ücret aldı. Ben öylece çıkıp eve gitseydim aileme ve insanlara COVID-19 bulaştıracaktım. Ateşim 38’den aşağı hiç düşmedi. Bu olayı başkalarının da yaşamasına izin verilmesin.”

Kaynak: Sözcü / Gazete Rüzgarlı