Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, tarımda hasadın bitmesiyle anız yakmanın sıklaştığı günümüzde bu uygulamanın doğru bilinen yanlışları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Anız yakmanın çiftçiler tarafından çabuk, zahmetsiz ve masrafsız bir yöntem olarak görülmesi nedeniyle yasak olmasına rağmen devam ettiğini dile getiren Başkan Altuğ, bu uygulamanın toprağın verimini ciddi oranda düşürdüğünü ve uzun vadede daha büyük sorunlar yaratacağını belirtti. Başkan Altuğ açıklamasında şunlara değindi;

“1993 yılında yasaklanmasına rağmen toprağın en büyük düşmanı olan anız yakma çiftçiler tarafından kısa sürede toprağı yeni ekime hazırlamak, hastalık ve zararlı böcekler ile mücadele etmek gibi düşünceler ile bu uygulamayı sürdürüyorlar. Ancak anız yakmanın çevreye, toprağa, hayvanlara ve daha birçok etmene pek çok zararı vardır. Maalesef günümüzde de devam eden anız yakma uygulaması ile geleceğimiz olan topraklarımız fakirleşiyor ve yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor. 

Anız toprağa kazandırıldığında ürünlerde daha az gübre kullanımı ve daha çok verim elde edilebilmektedir. Bitkisel artıkları toprağa ne kadar iade edersek o kadar güçlendirmiş oluyoruz. Anız yakmak yerine; anızlı toprağı da işleyebilir, parçalayarak toprağa yedirebilir veya saman olarak hayvancılık, tarım ve kağıt sanayinde kullanılması sağlanabilmektedir.

Vatandaşlarımızın ve çiftlerimizin anız yakmamaları konusunda hassas davranması gerekiyor. Tarım ve Orman Bakanlığımız ve müdürlüklerimiz tarafından anız yangınları ile mücadele ediliyor. Unutmayalım ki topraklar bizim geleceğimiz ve devam eden neslimize bırakacağımız miraslarımızdır. Basit bir durum gibi algılansa da ciddi zararları olan bu işlemin asla uygulanmaması gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.